Publicat la 2020-02-15

Moldova Nouă

Informația care TE PRIVEȘTE

5 mituri despre lentilele de contact. Ce nu știai până acum despre ele?

3 min read

Jumătate de populația actuală a lumii va avea probleme de vedere către anul 2050. Este rezultatul unui studiu realizat de cercetătorii australieni și publicat, acum câțiva ani, în revista de specialitate „Ophtalmology”. Chiar și cu un mod de viață sănătos, multe persoane sunt genetic programate să piardă treptat vederea, cu înaintarea în vârstă. Și așa cum ritmul vieții crește simțitor, tot mai multe persoane renunță la ochelarii de vedere în favoarea unor lentile de contact. Lentile colorate sau lentile de unică folosință – acum le găsești ușor pe rafturile magazinelor, iar uneori pare că abia de poți ține pasul cu progresul științei în acest sens. Și deși crezi că știi totul despre lentile, încă te mai întrebi:

Îmi pot cădea lentilele de contact din ochi?

În 2020, se creează lentile de ochi cu adevărat moderne, construite în așa mod încât să se fixeze bine pe cornee și să nu alunece. Materialele folosite au flexibilitate suficientă, dar și un grad de rezistență optim, astfel încât să nu se deformeze, să nu alunece, să adere perfect la globul ocular. Astfel, dacă le-ai pus corect, ele nu pot să cadă. Nici dacă faci mișcări bruște, nici dacă te apleci, nici dacă plângi. Acest mit a luat naștere încă din vremea când lentilele erau din materiale dure, astfel încât puteau să cadă chiar și dacă clipeai din ochi mai des.

Pot înota cu lentilele de contact?

Lentilele au nevoie de o igienă bună. Dacă le ai, obligatoriu trebuie să ai și soluție pentru lentilele de contact. Iar apa din mare, lacuri, piscine, găzduiește o mulțime de bacterii și microorganisme care sunt inamicii numărul 1 ai lentilelor tale. Deci, evită să intri în apă cu lentilele de contact. Sau, alege lentile de vedere de unică folosință pentru aceste cazuri. Altfel, te poți alege cu o infecție.

Lentilele de contact sunt mai greu de întreținut?

Nu putem vorbi despre un proces anevoios de întreținere a lentilelor de contact. Este nevoie, totuși, să respecți câteva reguli, dacă vrei ca ochii tăi să fie în siguranță.

  • Ai grijă de igiena lentilelor.

Folosește soluție pentru curățarea lentilelor. Acestea vor îndepărta depunerile și le vor hidrata, astfel încât să fie confortabile pentru ochi.

  • Ai grijă de igiena mâinilor tale.

Neapărat, înainte de fixarea lentilelor folosește apă și săpun.

  • Aplică în mod corect lentilele pe ochi.

De modul în care fixezi lentilele depinde durata lor de viață. Pune o lentilă pe vârful degetului, privește înainte și trage ușor în sus pleoapa superioară. Apoi aplică lentila pe zona albă a ochiului, în partea de jos.

  • Ferește lentilele de agenți dăunători: fum de țigară, fixativ, praf etc.

Cu timpul aceste lucruri se transformă în rutină zilnică.

Pot purta lentile de contact 24 de ore din 24?

Sunt mai multe tipuri de lentile. Unele dintre ele se pot purta și ziua, și noaptea. Cele purtate noaptea sunt pentru tratament. Specialiștii recomandă purtarea lentilelor de contact cel mult 12 ore în zi. Dacă le vei ține pe cornee mai mult, cel mai probabil, ochii tăi vor fi iritați și chiar s-ar putea să ai vederea încețoșată.

Lentilele de contact sunt prea scumpe?

Probabil, acum ceva timp, lentilele erau, într-adevăr, costisitoare. Acum, însă, dacă te întrebi cât costă lentilele de vedere, să știi că prețul lor este destul de convenabil. Chiar și cei cu venituri modeste și le pot permite. Eventual, le poți alterna cu ochelarii, dacă nu ai nevoie permanent de lentile. Desigur, totul depinde de mai mulți factori: tip, calitate, locul de unde le cumperi.

Dacă vrei lentile de calitate, intră la salonul de optică Pro-Optic. Specialiștii de aici te vor ajuta să le alegi pe cele potrivite și îți vor răspunde la orice întrebare.

Moldova9.com - produs realizat de A.O."Academia de Creație și Inovații Mediatice"
© 2017 Moldova9.com. Toate drepturile rezervate.