Gheorghe Ciorba: ”Am observat că femeile deseori suferă de stări de anxietate provocate de aspectul lor fizic și îmi doresc să le ajut să-și depășească aceste complexe, prin adoptarea unui stil sănătos de viață, așa încât să fie încrezute în ceea ce sunt și să-și perfecționeze aspectul fizic”

41515057_1941251032579598_7121789541865750528_n.jpg
Gheorghe Ciorbă este antrenor de fitness și omul care îți aduce motivația de a face sport și de a duce o viață cât mai sănătoasă. Am stat de vorbă cu Gheorghe și am aflat cu cine este mai greu să faci un antrenament cu femeile sau cu bărbații.
M9: Cine este Gheorghe Ciorbă și cum și-a descoperit pasiunea pentru sport?
Gheorghe Ciorbă: În acest context cred că m-aș putea defini ca fiind o persoană pasionată de studierea capacităților, dar și presupuselor limite ale organismului uman, precum și depășirea acestora prin disciplină, voință și conștientizarea faptului că nimic nu e imposibil, iar în consecință, rezultatul dorit îl obțin prin prisma sportului. De asemenea, fiind student la facultatea de kinetoterapie, îmi perfecționez în continuare cunoștințele despre funcționarea organismului uman. Nu pot spune că pasiunea pentru sport a apărut peste noapte, adică de mic copil eram mereu în mișcare. Până a deveni instructor de fitness, am practicat diverse tipuri de sport, ca într-un final să-mi creez ambiția de a trezi această pasiune și în alți oameni.
M9: Faci parte dintr-un colectiv plin de femeie. Cum este să lucrezi cu ele?
Gheorghe Ciorbă: Mă simt confortabil în acest colectiv, dat fiind faptul că mai mereu, chiar și în copilărie, petreceam mai mult timp cu fetele decât cu băieții.
M9: De ce ai decis să devii antrenor de fitness la o sală dedicată femeilor?
Gheorghe Ciorbă: Am observat că femeile deseori suferă de stări de anxietate provocate de aspectul lor fizic și îmi doresc să le ajut să-și depășească aceste complexe, prin adoptarea unui stil sănătos de viață, așa încât să fie încrezute în ceea ce sunt și să-și perfecționeze aspectul fizic. Învățăm sa zâmbim atunci când ne privim în oglindă! Sportul, pe lângă schimbările exterioare evidente care vin în consecință, schimbă profund starea de spirit, dorința de viață și întărește voința.
M9: Cât de complicat este să lucrezi cu ele?
Gheorghe Ciorbă: Cred că începuturile sunt mereu cele mai grele, aici referindu-mă la obiceiurile alimentare, frecventarea regulată a antrenamentelor. Consider că femeilor, din cauza modificărilor hormonale, le este mai greu să se abțină de la anumite “pofte”, în anumite perioade, având în fața lor o provocare mai mare și dând dovadă de o adevărată tărie de caracter în momentul în care trec peste tentanțiile la care le supune propriul organism.
M9: Cum facem diferența dintre un instructor bun și unul care nu are deloc cunoștințe în domeniu?
Gheorghe Ciorbă: Nu cred că sunt instructori care nu au deloc cunoștințe, dar cred că diferența dintre instructorii competenți și cei mai puțin competenți este posibilitatea de a răspunde la întrebări, de a oferi indicații în legătură cu alimentația corectă ce trebuie adoptată, de a prezenta tehnicile corecte de efectuare a exercițiilor și de a ghida pe toată durata antrenamentului.
M9: Ai un corp pe care mulți îl invidiază. Spune-mi, te rog, în cât timp ai ajuns la acest rezultat? Ce îți propui pentru următoarea perioadă?
Gheorghe Ciorbă:  Nivelul meu actual de dezvoltare fizică este rezultatul a sutelor de ore petrecute la sala de forță, la antrenamentele de înot și de asemenea, în parcul ”Valea Morilor”. Însă, cea mai grea parte este dezvoltarea masei musculare, întrucât activitățile mele zilnice au un profil gen cardio: 1 an de creștere si 1 an de menținere – de atât am avut nevoie pentru a ajunge la nivelul actual. Scopul meu este să ating performanțe cât mai înalte, altfel spus, să îmi depășesc limitele.
M9: Și totuși cu cine este mai greu să faci un antrenament? Cu femeile sau cu bărbații?
Gheorghe Ciorbă: Nivelul de dificultate nu depinde de sexul clientului, ci mai mult de trăsăturile lui de caracter și de cât de motivat este să atingă anumite rezultate. Este mult mai eficient să lucrezi cu o persoană motivată decât cu cineva care găsește scuze la fiecare pas. Să faci sport în general nu este ușor; necesită timp, răbdare, putere, voință și dedicație. Cu un scop bine stabilit și cu o îndrumare corectă, indiferent de sex, vârstă, și aspect fizic, fiecare își poate realiza scopurile.
M9: Cât de mult diferă un antrenament pe care îl faci cu femeile, față de un antrenament cu bărbați?
Gheorghe Ciorbă:   Există o diferență la nivel fiziologic. Genetic, bărbații sunt mai adaptați la efortul fizic, le este mult mai ușor să execute exerciții ce implică forță, pe când punctul forte al femeilor sunt exercitiile ce conțin elemente de elasticitate. Rezistența este comună ambelor sexe. Anume pe baza acestor detalii sunt proiectate antrenamentele pentru barbați și femei.
M9: De ce ai ales să fii antrenor?
Gheorghe Ciorbă: Întotdeauna mi-am dorit să ajut oamenii, dar nu știam cum aș putea să o fac pe termen lung. Luând în considerare că sportul este și a fost mereu “aerul” meu, am dorit să-mi construiesc viitorul în jurul lui. Apoi, cu susținerea familiei și prietenilor, mi-am luat inima în dinți și am decis să devin cineva care niciodată nu am bănuit că voi deveni: fitness trainer. Și sincer, îmi place ceea ce fac!
M9: Cum au reacționat clientele tale atunci când au înțeles că tu ești antrenorul lor?
Gheorghe Ciorbă: Sincer, nu m-am așteptat la așa o întâmpinare caldă din partea lor. Este evident entuziasmul lor, faptul că depun mai mult efort și cum, în cele din urmă, savurează fiecare minut de antrenament. Desigur, există un pic de presiune când mă văd pentru prima dată, dar e ceva temporar, până la primul zâmbet.
AUTOR: Diana Botnaru
Top