REPORTAJ: Abilităţile persoanelor cu dizabilităţi. Talentul şi optimismul lor trebuie să ne motiveze

41769898_231029757565196_3573098647774035968_n.jpg

Abilitățile persoanelor cu dizabilități sunt multe. Asta au demonstrat mai multe persoane cu nevoi speciale, care și-au dat întâlnire astăzi la “dizABILITY Social Economic Fest”. Evenimentul are drept scop promovarea talentelor acestor persoane, prin prisma dezvoltării propriilor afaceri, dar și incluziunea lor în societate.

Viorica Dumbrăveanu, secretar de stat, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale

Vreau să menționez că, într-adevăr dezideratul Guvernului Republicii Moldova rămâne a fi că toți sunt egali, toți au aceleași drepturi, iar noi prin politicile pe care le vom promova și în continuare, vom asigura respectarea și incluziunea drepturilor persoanelor cu dizabilități.

Prin acest eveniment, oragnizatorii își propun să spargă stereotipurile și să elimine barierele sociale, economice sau politice, legate de persoanele cu nevoi speciale, dar mai ales, să demonstreze că și acesști oameni pot aduce o contribuție valoroasă țării.

Irina Revin, președintele Asociației Antreprenorilor cu Dizabilități din Republica Moldova

Noi vrem să arătăm persoanele cu dizabilități dintr-un punct pozitiv, că au, în primul rând, abilitate, dar nu dizabilitate. Îi marchează pozitivitatea, puterea cu care luptă în fiecare zi. Suntem peste 20 de organizații aici – antrepenori sociali, meșterițe hand-made. Sperăm că la anul să fim în număr dublu sau chiar triplu. Acești oameni ne demonstrează că se poate de făcut lucruri frumoase. Poți să reușești, dacă ai încredere în sine și dorință.

Un exemplu elocvent de optimism și încredere în propriile forțe este și Vlad. De mai bine de 6 ani este fotograf, iar la acest eveniment a venit cu o impresionantă expoziție de fotografii. Spune că nu e un drum ușor, dar prin muncă totul e posibil.

Vlad Andreev, fotograf

Este un eveniment foarte pozitiv și este necesar pentru societatea noastră, întrucât astfel se încadrează persoanele cu nevoi speciale în societate și, totodată, societatea vede abilitatea fiecărei perosoane. Cineva are talentul de a picta frumos, altcineva are talentul de a face niște obiecte hand-made și alte activități.

Târgul lucrărilor persoanelor cu nevoi speciale demonstrează că acești oameni au un potențial enorm, care trebuie valorificat.

Victoria Boțan, specialist în relații publice în cadrul Asociației “Motivație” din Republica Moldova

Sunt persoane capabile, care au foarte multe posibilități de a se dezvolta, dar este important să dăm mai multe șanse, să avem o societate accesibilă pentru aceste persoane, ca să poată avea acces la educație, la muncă. Noi oferim suport în angajarea persoanlor cu dizabilități și pot spune că este nevoie să sensibilizăm angajatorii ca să ofere mai multe șanse de angajare. Din an în an, tot mai mulți angajatori se adresează la noi, sunt deschiși, dar e nevoie de a crea cât mai multe oportunități pentru persoanele cu dizabilități și la nivel de legislație.

Despre importanța incluziunii persoanelor cu nevoi speciale în societate a vorbit și deputata Valentina Stratan.

Valentina Stratan, deputată în Parlamentul Republicii Moldova

Am făcut ca inlcuziunea să devină o realitate, pentru că chiar în iulie am adoptat numeroase legi care vine să suțină și subvenționarea locurilor de muncă, inclusiv pentru persoanelor cu dizabilități. Tocmai de aceea, mă bucur enorm să constat că toți, inclusiv aceste persoane sunt necesare societății. Ele pot produce bunuri, servicii, pot dezvolta economia, politicile sociale și aceasta este tot de ce are nevoie o societate.

Acest eveniment este organizat în contextul marcării Zilei Internaționale a Democrației. Asta pentru că dreptul la o activitate economică, la o afacere proprie pentru dezvolatarea talentelor și abilităților, a tuturor cetețenilor acestei societăți, reprezintă pilonul de bază pentru dezvoltarea democratică a statului. Evenimentul este la prima ediție.

AUTOR: Corina Rusu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top