Presa din Bulgaria: Se conturează o APOCALIPSĂ porcină. Vezi dacă Moldova e afectată

pp.jpg

Pesta porcină este un pericol mai mare în comparaţie cu pesta la vitele rumegătoare. Porcii în Bulgaria sunt mai mulţi decât oile. În acelaşi timp, în Bulgaria se importă multă carne de porc, inclusiv din statele afectate – România şi Moldova, Polonia, Slovenia şi Ucraina. În afară de asta, Bulgaria are foarte mulţi mistreţi, care sunt principalul purtător al bolii infecţioase, pentru că nu au cum să fie trataţi sau eutanasiaţi. Prin urmare, ceea ce se întrevede este o apocalipsă porcină, scrie g4media.ro, cu referire la  publicația bulgară 24 CHASA.

Doar în regiunile din apropierea graniţei terestre cu România – Dobrici şi Silistra – există 80.000 de porci crescuţi industrial. De două ori mai mult decât populaţia din cele două regiuni.

Deocamdată, recomandarea venită din partea Ministerului Agriculturii este pentru un Crăciun mai timpuriu. Gospodarii să îşi taie animalele, până nu apare contaminarea, iar astfel vor putea sa mănânce sau să vândă carnea. În afară de asta, se aşteaptă să primească şi despăgubiri, pentru 50 de kilograme de carne de porc neajuns la maturitate câte 2,70 de leva per kilogram. Aceasta pare a fi o măsură uşoară, dacă se aplică.

Pericolul, însă, este foarte mare, pentru că pentru animalele din partea de nord-est a Bulgariei carnea se prelucrează în sud, având în vedere că marii prelucrători din zonă au falimentat şi nu funcţionează niciun abator. Probabil că acum nu vom avea poze cu babe care sărută porcii, însă tragedia va fi mai mare.

Noi suntem o cultură dominată de carnea de porc. Mii de oameni refuză să mănânce carnea altor animale. Cine mănâncă altceva este un subiect ciudat, un fel de vegan sau hipster. Chiar şi peştele se prăjeşte în untură de porc. Deci dacă pesta porcină apare în Bulgaria, tragediile din satul Strandja vor reprezenta lucruri mărunte.

Vor falimenta afaceri mari – fermele de porci sunt într-o capcană. Acestea nu îşi pot tăia acum animalele, pentru a se proteja astfel, pentru că nu au unde. O carne care reprezintă un risc nu poate fi prelucrată legal, deci şi prelucrătorii şi comercianţii sunt ameninţaţi cu falimentul. Singurul lucru care-i poate bucura pe unii este ieftinirea cărnii de porc. Acesta şi acum se vinde aproape fără bani – 5-6 leva pentru un kilogram, în principal din cauza pestei porcine din Polonia. Acest lucru nu este însă păgubos pentru economie în ansamblu.

Nu sunt specialist şi nu îndrăznesc să mă pronunţ în privinţa eficienţei gardului de la graniţa cu România. Ştiu doar că dacă mistreţii se îmbolnăvesc de pestă porcină, ne aşteaptă zeci de ani de probleme, pentru că aceasta este o boală foarte contagioasă şi se va aprinde întreaga ţară – porci avem în fiecare curte. Singura şansă e omorârea rapidă, iar infestarea să se oprească în mod natural.

REDACTOR: Liviu Damian

Top