Ina Grejdeanu: “O idee realistă şi o echipă implicată cu atitudine asumată – este formula câştigului la hackatonul “Puterea a cincea” din acest an”

lider-la-feminin-ina-grejdeanu-co-0310102533.jpg

foto: ea.md

Mai sunt cinci zile până la termenul limită de înregistrare la cel mai tare eveniment al lunii iulie în materie de media – hackathonul de media “Puterea a cincea 2018”, ce se va organiza în perioada 6 – 8 iulie. Moldova9.com, care este şi partener media al evenimentului, a realizat un interviu Ina Grejdeanu – directoare pentru Dezvoltare Strategică la Centrul pentru Jurnalism Independent, dar şi membrul juriului la hackathonul din acest an. Aflaţi care sunt noutăţile acestei ediţii şi de ce calităţi şi abilităţi trebuie să dispună participanţii din acest an. 

M9: Care este noutatea hackathon-ului din acest an? În contextul situației instabile de pe piața mediatică de la noi, cât de utile ar fi niște aplicații care să-i ajute pe cei care citesc știrile, privesc televizorul sau ascultă posturile de radio să înțelegă când sunt mințiți sau manipulați?

Ina Grejdeanu: Din 2014, Centrul pentru Jurnalism Independent organizează acest eveniment – hackatonul „Puterea a cincea”, în fiecare an cu o tematică anume. Anul acesta revenim cu tema educației media, cea care a fost și subiectul hackthonului din 2016, o ediție de succes, prin care am încercat să vedem cum percepe publicul noțiunea de educație media, dacă avem nevoie de acest tip de educație sau e doar un ”moft” de moment. O noutate ar fi că avem mai multe premii pentru că ne propunem să incurajăm inovația și să susținem cât mai multe idei/proiecte  înregistrate în concurs, care au  potențial, dar și  evenimentul în sine vine cu unele  schimbări, față de ce a fost acum un an sau  doi, pentru că și noi, organizatorii ne propunem să facem totul cât mai bine de la o ediție la alta. E adevărat, contextul media de la noi este marcat astăzi de diverse tendințe, provocări și probleme, care, într-un fel, afecteaza și calitatea produsului jurnalistic oferit celor de acasă care citesc știrile, privesc televizorul sau ascultă posturile de radio. Anume din acest motiv, evenimentele de acest gen sunt mai mult decât necesare pentru a preveni acea manipulare sau dezinformare de care ne ciocnim zi de zi. În țările cu democrație avansată, preocuparea pentru acest fel de educație datează din anii 70-90 ai secolului trecut. Deci, avem de recuperat. Educația media nu se face peste noapte, e nevoie de timp, implicare, initiațive diverse prin care se semnalează probleme și se  caută soluții, ceea ce, de fapt, facem și noi la CJI an de an prin diverse proiecte, iar hackathonul este un exemplu relevant în acest sens.

M9: Pe lângă faptul că premiile pentru echipele câșigătoare, de ce le-ai recomanda tinerilor să aplice și să participe?

Ina Grejdeanu: Pentru  că e o experiență unică, care poate sta, ulterior, la baza unui proiect mult mai mare și ambițios, pentru  că e un eveniment care îți oferă ocazia să te convingi  că și tu poți  fi cel care încurajează  acea schimbare în bine într-un domeniu anume, având ideea și transformând-o într-un proiect necesar pentru cei din jurul tău, pentru că e o ocazie perfectă de a vedea cum un vis poate prinde contur în doar trei zile. Da, zic un vis (de ce nu?) pentru  că, nu de puține ori, cele mai interesante și necesare proiecte s-au născut pornid de un vis și de la ferma convingere că se poate.

M9: Ce criterii vor sta la baza jurizării concurenţilor?

Ina Grejdeanu: Juriul se va ghida de următoarele criterii în evaluarea proiectelor: utilitatea proiectului (cât de importantă/stringentă  este problema identificată), soluțiile propuse pentru aceasta; inovația și progresul atins de echipă pe durata hackathon-ului. De altfel, criteriile au fost anunțate din start pe site-ul evenimentului, pentru a ajuta echipele să-și definească ideea ținând cont și de aceste criterii. Ne dorim să avem, în urma acestei ediții, instrumente/aplicații pe care să le poată utiliza cât mai mulți consumatori de media.

M9: Care este formula perfectă pentru a câştiga ediţia din acest an? La ce ar trebui să atragă atenția cei care intenționează să se participe la hackathon?

Ina Grejdeanu: O idee realistă, o echipă implicată cu atitudine asumată și o înțelegere clară a ceea ce își propune să facă, probabil. Nu  știu, de fapt, dacă există acea formulă perfectă și dacă aceasta diferă de la an la an, dar aș adauga aici că e foarte important aici primul pas – înregistrarea la eveniment și, ulterior, participarea activă, responsabilă și imbunătățirea/definitivarea ideii.

Aşadar, mai aveţi timp să vă înregistraţi la hackathonul de media “Puterea a cincea 2018”. Data limită este 29 iunie. Detalii despre hackathon și formularul de înregistrare le găsiți aici: http://hackathon4.media-azi.md/.

Portalul nostru moldova9.com este partener media al celei de-a patra ediţii a hackathon-ului media “Puterea a cincea”. De la noi veţi putea afla tot ce se petrece în perioada desfăşurării evenimentului şi veţi fi primii care veţi afla cine vor fi câştigătorii.

***A patra ediție a hackathonului media Puterea a cincea este organizată de Centrul pentru Jurnalism Independent în cadrul proiectelor Consolidarea  libertății de opinie în Republica Moldova”, cu susținerea Deutsche Welle Akademie și finanțat de Ministerul Federal pentru Cooperare Economică și Dezvoltare din Germania și „Mass-media în sprijinul democrației, incluziunii și responsabilității în Moldova (MEDIA-M)”, finanțat de USAID și implementat de Internews.

AUTOR: Liviu Damian

 

 

Top