Scrisoarea deschisă a unui academician către Monica Babuc

img_2094241_thumbs_640x480_3331371.jpg

După BAC-ul la limba română, care a avut loc pe 8 iunie, profesorul universitar și academicianul Constantin Șchiopu a adresat o scrisoare deschisă ministrei ”Educației, Culturii și Cercetării”, Monica Babuc, în care critică testul și o  „greșeala științifică”.

Într-o postare pe ”Facebook”, autorul de manuale de limbă română susține că după scandalul de vara trecută, în urma depistării unei erori în testul de evaluare la disciplina Fizică, „eroare ce a pus elevii într-o situație destul de dificilă și care nu putea să nu aibă consecințe”, situația se repetă și în acest an.

Constantin Șchiopu, profesor universitar: Iată că și în sesiunea aceasta, din 2018, testul la Limba și literatura română conține o greșeală științifică. Conform unui item, elevilor li se cere să comenteze semnificația simbolului „cuvinte” ( care, de fapt, nu este un simbol, ci o sinecdocă) din secvența „…oamenii nu deschid cărţi subţiri/ iar dacă o fac/observă imediat/ că înăuntru sunt/ puţine cuvinte pe rând/ puţine cuvinte pe pagină. Aceeași situație a fost atestată și în testul de evaluare din cadrul pretestării, elevilor solicitându-li-se să comenteze simbolul „fete” din versurile „El se îndrăgostește de una și de mai multe fete deodată”.
În temeiul celor enunțate, rog să fie examinat cazul, prin convocarea unei comisii formate din specialiști din domeniul teoriei literaturii, care să elucideze problema în vederea evitării consecințelor ce pot avea un impact negativ asupra rezultatelor elevilor.

Anterior academicianul a comentat unii itemi din testul de BAC menționând că îi vine „să taie mărunței-mărunțel aceste tâmpite teste și bareme, iar pe autorii lor să-i pun să înghită foiță cu foiță tot ce a fost tăiat.”

REDACTOR: Diana Botnaru

Top