O nouă ediţie a hackathon-ului media “Puterea a cincea”. Subiectul – promovarea educaţiei media prin inovaţii. Află cum poţi deveni participant

aplicaacum.jpg

Se anunţă o nouă ediţie a hackathon-ului media “Puterea a cincea”. Evenimentul este organizat de Centrul pentru Jurnalism Independent, Deutsche Welle Akademie şi Internews în perioada 6-8 iulie. În acest an, organizatorii își propun să încurajeze dezvoltarea unor idei de proiecte și aplicații, care să promoveze educația media și să ajute consumatorii de media să se informeze conștient și să nu se lase manipulați.

Formatul evenimentului:

Pe 6 iulie, va avea loc deschiderea evenimentului unde echipele înscrise vor face cunoștință cu experții și mentorii și vor avea posibilitatea să-și prezinte ideile de proiecte, într-un format prestabilit (maxim două minute).În a doua zi, pe 7 iulie, mai mulți experți invitați vor face prezentări pe teme precum: de ce avem nevoie de educație media, instrumente de propagandă, inovații media, elementele unei știri  profesioniste pe înțelesul tuturor, tendințe de manipulare și dezinformare din mass-media, manipularea prin social media etc. După prezentări, echipele vor începe lucrul la proiecte.În a treia zi de hackathon, 8 iulie, echipele vor continua lucrul la dezvoltarea proiectelor, cu ajutorul mentorilor. La sfârșitul zilei, proiectele demo vor fi definitivate, iar prezentările finale, care nu vor depăși 5 minute, vor fi pregătite conform formatului pus la dispoziție de organizatori.Cele cinci proiecte câștigătoare vor fi anunțate la finalul evenimentului.

Exemple de proiecte care pot fi dezvoltate la media hackathonul „Puterea a cincea”:

 • aplicații de smartphone și site-uri care conectează societatea civilă, media și consumatorii de media;
 • biblioteci online cu resurse utile pentru jurnaliști și consumatorii de media;
 • jocuri interactive/aplicații destinate să sporească interesul consumatorului de media față de presă și să promoveze consumul critic de presă;
 • alte idei inovatoare și relevante pentru consumatorul de presă din Moldova.

Reguli de participare:

 1. Participarea la Hackathon este gratuită, dar necesită preînregistrare. Vă puteți înscrie doar în echipă (între 3 și 5 membri). Pentru a fi admiși la etapa de preselectare, trebuie să descrieți în câteva propoziții ideea proiectului sau problema care doriți să o soluționați.
 2. Formularul de înregistrare trebuie să fie completat până la data de 29 iunie 2018.
 3. În prima zi de Hackathon, echipele vor avea posibilitatea să-și prezinte ideile cu care s-au înscris la eveniment (opțional). În ultima zi de Hackathon, echipele vor prezenta proiectele dezvoltate și variantele demo ale acestora. Prezentările trebuie să dureze maxim cinci minute, în formatul pus la dispoziție de către organizatori.
 4. Proiectele trebuie să corespundă următoarelor criterii:
 • să promoveze educația media și/sau consumul critic de informații;
 • să nu fie realizate cu suportul unui partid politic.
 1. În cazul în care ideile nu corespund criteriilor enumerate mai sus, acestea nu vor fi înregistrate.
 2. Echipele care vor dori să-și prezinte ideile în prima zi, vor pregăti prezentările înainte de începerea hackathonului.
 3. Participarea la hackathon presupune implicarea pe parcursul celor 3 zile de eveniment. Vă rugăm, să vă planificați timpul corespunzător.
 4. În baza prezentării proiectelor în ultima zi de hackathon, un juriu independent va alege cele 5 echipe câștigătoare. Acestea vor fi selectate în funcție de numărul voturilor acumulate, în baza criteriilor de evaluare.
 5. Câștigătorii granturilor vor semna contracte, prin care se vor obliga să implementeze proiectele dezvoltate, în baza unor condiții prestabilite. Granturile vor fi acordate în tranșe.
 6. Veți avea nevoie de laptopuri/tablete personale. Locația hackathonului va pune la dispoziție conexiune WiFi cu viteză bună.

Hackathonul „Puterea a cincea” este un eveniment deschis. Tot ce se va realiza în timpul evenimentului, precum și prezentările finale vor putea fi plasate de organizatori pe platformele online ale evenimentului. Prezentările experților vor fi transmise live.

Criterii de evaluare a proiectelor:

 1. Utilitate
 • Importanța problemei abordate
 • Oferirea de soluții viabile pentru problema abordată
 1. Proiectul este realizabil
 • proiectele trebuie să vină cu soluții concrete și care pot fi realizate într-un termen real și cu un buget rezonabil
 1. Componenta IT/inovația – în ce măsură proiectul implică noile tehnologii (site-uri, rețele sociale etc.)
 2. Progresul atins de echipă în timpul hackathonului

Premii:

În acest an, în funcție de complexitatea proiectelor propuse, vor fi oferite două categorii de premii:

 • 3 granturi a câte 3000 de euro vor fi oferite în cadrul proiectului „Consolidarea  libertății de opinie în Republica Moldova”, cu susținerea Deutsche Welle Akademie și finanțat de Ministerul Federal pentru Cooperare Economică și Dezvoltare din Germania;
 • 2 granturi a câte 4000 de dolari vor fi oferite în cadrul proiectului „Mass-media în sprijinul democrației, incluziunii și responsabilității în Moldova (MEDIA-M)”, finanțat de USAID și implementat de Internews.

Participanţii la hackathon pot utiliza hashtag-ul oficial; #puterea5 #educațiemedia2018. Portalul nostru moldova9.com este partener media al celei de-a patra ediţii a hackathon-ului media “Puterea a cincea”. De la noi veţi putea afla tot ce se petrece în perioada desfăşurării evenimentului şi veţi fi primii care veţi afla cine vor fi câştigătorii.

A patra ediție a hackathonului media Puterea a cincea este organizată de Centrul pentru Jurnalism Independent în cadrul proiectelor Consolidarea  libertății de opinie în Republica Moldova”, cu susținerea Deutsche Welle Akademie și finanțat de Ministerul Federal pentru Cooperare Economică și Dezvoltare din Germania și „Mass-media în sprijinul democrației, incluziunii și responsabilității în Moldova (MEDIA-M)”, finanțat de USAID și implementat de Internews.
REDACTOR: Liviu Damian
Top