JURISTUL CU SOLUŢII: Ipotezele juridice referitoare la condiţiile şi procedura de acordare a subvenţiilor în avans pentru startup-uri

244232ba7fbef03686362e910887a22c-1063x560-00-86.jpg

Principalele ipoteze cu privire la situațiile în care Guvernul Republicii Moldova a aprobat HG cu nr.507/30.05.2018 și efectele juridice ale acesteia, potrivit JUSTSTUDIUMANIMA.

În 30 mai 2018 Guvernul Republicii Moldova a aprobat un Regulament prin care a descris condițiile şi procedura de acordare a subvenţiilor în avans pentru proiectele start-up din Fondul naţional de dezvoltare a agriculturii şi mediului rural, fapt care poate fi dedus, precum statul susține “deszvoltarea” sectorului economic, dar care este impactul?, cîte persoane se implică, cîți sunt angajați, cîți se reîntorc?…întrebările pot continua.

Avem opt capitole prin care avem descrisă procedura și cerințele care urmează a fi întrunite de către agenții economici pentru care statul cumva încearcă să-i susțină.

Cel mai dubios este că, acest act, stabilește, țintește exact ce agenți economici sau ramuri vor fi susținute, sau mai bine zis, ce bunuri vei putea procura pentru a beneficia de susținere din partea statului, și anume:

  1. Material săditor.
  2. Sisteme de suport, irigare, antigrindină, antiploaie, antiîngheţ.
  3. Tehnică şi utilaj agricol pentru întreţinerea plantaţiilor:

3.1. Autopropulsate:

  1. a) tractoare agricole:

– tractor cu roţi;

– tractor pe şenile cu capacitate maximă 95 c/p;

  1. b) combine:

– combină pentru recoltarea fructelor;

– combină pentru recoltarea culturilor aromatice, medicinale şi etero-oleaginoase;

  1. c) alte maşini autopropulsate:

– stropitoare pentru protecţia plantelor;

– platforme autopropulsate. etc.

Cel mai negativ aspect este că autoritatile nu sunt capabile să rețină tinerii în țară și nici să îi convingă sa investească banii obtinuți peste hotare în Republica Moldova, mai ales programele care se anunță a susține micii dezvoltatori de idei și afaceri! Fenomenul migratiei este tot mai periculos pentru Republica Moldova. Cei care pleacă, nu numai că sunt tot mai puțin tentați să se întoarcă, dar trimit și mai puțini bani acasă. Mulți și-au luat și familia în țările de destinație și economisesc acolo sume fabuloase pentru o țară ca Republica Moldova. Unii dintre ei ar fi dispuși să investească în țară, însă spun că autoritățile nu le crează condiții minime în acest scop.

Mai mult ca atît, HG se numește: condiţiile şi procedura de acordare a subvenţiilor în avans pentru proiectele start-up din Fondul naţional de dezvoltare a agriculturii şi mediului rural, și nu găsim nici o condiție. Exemplu, pentru a susține sectorul agricol, aveți nevoie de: 1ha de pamînt agricol, un tractor, 5 angajați etc., nu noi avem doar careva criterii…cum să înțeleagă agentul economic, tînărul care dorește să investească această susținere din partea statului? doar formală?, fără suport?

Multitudinea de HG aprobate, fără implcare direct, dar și susținere promptă în sensul adevărat al cuvîntului, nu vor avea efect nici 100 de HG.

***Material realizat în parteneriat cu Centrul de Analiză, Cercetare și Consultanță Juridică JUSTSTUDIUMANIMA (www.jsa.md)

 

Top