Tinerii de pe ambele maluri ale Nistrului, INIŢIAŢI în JURNALISM. Proiectul “Vocea Tinerilor” ÎNCURAJEAZĂ implicarea şi dezvoltarea regiunilor

121-8.jpg

Timp de două zile, zeci de tineri din oraşele Rezina şi Râbniţa au asistat la un training dedicat, exclusiv, lor pentru a-i încuraja aceşti tineri să se implice activ în depistarea şi raportarea problemelor la nivel local, prin realizarea materialelor jurnalistice de calitate. Astfel, jurnaliştii Angela Zaharova şi Vitalie Guţu i-au iniţiat pe tineri în materie de jurnalism.

Lecţia susţinută de jurnalistul Vitalie Guţu s-a axat pe bazele realizării ştirii, reportajului şi interviului. De asemenea, tinerii din Rezina au fost instruiţi cum să realizeze materiale jurnalistice cu ajutorul telefonului mobil. Ei au fost iniţiatţi în materie de MOJO: tehnici, deprinderi şi abilităţi. Metode de filmare, dar şi editare video cu ajutorul telefonului mobil.

Producătorul ELITA TV, Angela Zaharova i-a învăţat pe tineri ce înseamnă un fapt jurnalistic şi care sunt căile de identificare a subiectelor. Împreună au stabilit mai multe tematici, care, ulterior, pot deveni subiect de reportaj, poveste sau interviu.

ELITA TV va realiza pe parcursul a o jumătate de an, în perioada aprilie – octombrie 2018, cel puţin cinci materiale jurnalistice împreună cu tinerii activi din localitate. Aceștia din urmă vor fi implicați direct în identificarea subiectelor și a surselor, în editarea și redactarea materialelor. Ulterior, toate produsele vor fi distribuite pe canalele mass-media locale și pe pagina de FB a IREX Europe în Moldova.

Doar postul de televiziune ELITA TV care emite în şase raioane ale Republicii Moldova va realiza un proiect pentru promovarea vocii tinerilor în media regională, ateliere cu jurnaliști rezineni, un concurs de subiecte video, emisiuni TV şi excursii la Şcoala de Jurnalism şi Centrul Media pentru Tineri. 

ELITA TV, împreună cu alte patru instituţii media locale au fost selectate în urma unui concurs de IREX Europe Moldova, dedicată încurajării tinerilor din regiuni să se implice activ în depistarea şi raportarea problemelor la nivel local, prin realizarea materialelor jurnalistice de calitate. De asemenea, instituţiile media selectate vor beneficia de un training la tema: Jurnalism cetățenesc și dezvoltarea strategiei de lucru cu tinerii.  Finanțarea este acordată în cadrul proiectului „Încurajarea tinerilor pentru ca să devină cetățeni activi”, ce  se va desfășura în perioada noiembrie 2017 – noiembrie 2019. Proiectul este implementat de IREX Europe și Asociaţia Obştească „Centrul Media pentru Tineri”.

AUTOR: Liviu Damian

 

 

 

Top