INTERVIU: Iulian Ciobanu – “Pregătirile pentru Tokyo sunt în toi. Crezul meu este: să joci aici şi acum”

18193688_1846944578656390_2660558963579557754_n.jpg

Iulian Ciobanu, tânărul din Republica Moldova, stabilit de mai multă vreme în Canada, nu are timp de odihnă. Deşi, Jocurile Paralimpice de la Tokyo sunt în 2020, conaţionalul nostru munceşte de zor în sala de antrenamente pentru a da tot ce poate şi a aduce victorie Canadei. Iulian, de altfel, în acest an a fost selecţionat în echipa “Boccia” din Canada. Reporterul moldova9.com a stat de vorbă cu Iulian şi a aflat detalii despre cum decurg antrenamentele pentru Tokyo şi ce înseamnă pentru tânărul nostru spiritul competitiv.

M9: O nouă competiţie, un nou antrenament. Despre ce este vorba?

Iulian Ciobanu: Anul acesta am fost selecționat în echipa de “Boccia” din Canada.

M9: Câte ore stai în sala de antrenament?

Iulian Ciobanu: Amtrenamentele sunt ca de obicei, de 3-4 ori pe săptămână a câte patru ore.

M9: La ce te concentrezi acum cel mai mult?

Iulian Ciobanu: Mă concentrez cel mai mult pe munca mentală înaintea oricărei competiții care se apropie. Înaintea unei competiții, intrăm într-o situație mentală mai complicată, dar asta este ceva absolut normal. Accentul se pune pe pregătirea mentală.

M9: Pe lângă antrenamente, ce te ajută în procesul pregătirii unui concurs?

Iulian Ciobanu: Mă uit video-uri și analizez cum joacă potențialii adversari. Cum să acționăm strategic în diferite situații. Analiza video e un alt proces de pregătire.

M9: Nu ai renunţat la visul tău de a participa la competiţia paralimpică, de la Tokyo din 2020?

Iulian Ciobanu: Visul de a merge la Tokyo este foarte real și rămâne a fi, pentru că performanța noastră este foarte bună. În ultimii ani am format o nouă echipă, eu fiind cel mai nou. Rezultatele din anul trecut au fost foarte bune. La toate competițiile la care am participat în perechi am luat și medalii, de bronz și aur.

M9: Presupun că te pregăteşti şi în această direcţie. La ce trebuie să lucrezi mai mult pentru a reuşi?

Iulian Ciobanu: Pun accent mai mult pe pregătirea tehnică, dar nu trebuie să ignor și pregătirea morală. Asta este la fel de important.

M9: Care este crezul tău pentru a reuşi la această competiţie, dar şi la cea din Tokyo?

Iulian Ciobanu: Fiecare moment simțit pe teren trebuie trăit aici și acum. Acesta este crezul meu de la bun început și pe care îl voi păstra până la Tokyo. Să joci aici și acum.

M9: Mulţumesc pentru interviul acordat şi baftă în continuare.

AUTOR: Diana Botnaru

Top