INTERVIU: Olivia Roșca – “Voluntariatul a educat în mine spiritul de echipă şi respectul faţă de oamenii din jur”

unnamed-2-3.jpg
Tânără, ambițioasă și cu planuri mari de viitor. O cunoaștem pe Olivia Roșca, elevă în IPLT “Spiru Haret”, președinta Asociaţiei Obşteşti “Asociația Europeană a Tinerilor”.

M9: Povestește despre “Asociația Europeană a Tinerilor” pe care o conduci. Cu ce scop ai decis să fondezi această organizaţie?

Olivia Roșca: Ideea fondării „Asociației Europene a Tinerilor” a venit din dorința de a produce schimbarea prin intermediul unor proiecte originale și calitative. Sunt conștientă că niciun proiect nu poate face o schimbare radicală, dar „șlefiuește terenul” pentru altele, mai bune și mai interesante, iar treptat problemele cotidiene sunt soluționate, sau cel puțin monitorizate întru prevenirea extinderii lor. Este o asociație ce promovează acțiunile cu și pentru tineri întrucât, tehnic vorbind, ei sunt catalizatorii de „marfă și consum” a societății actuale, or, tinerii dezvoltă era inovațiilor și oferă oportunități vaste de facilitare a modului de viață a populației globale.

M9: Ce te-a motivat să faci voluntariat? Pentru că, asociația asta și presupune, nu?

Olivia Roșca: Da, m-au motivat succesele înregistrate la concursul național „Scrisoare mamei” (locul 3, republican). „Scrisoare mamei” are o semnificație spirituală deosebită pentru mine, fiind reactantul care a participat la formarea personalității mele și temelia tuturor succeselor căpătate până în prezent. Pe parcursul timpului, am mai participat la concurs, anul acesta însă, am decis că o pot face într-un mod mai deosebit. De aceea, asociația pe care o reprezint contribuie la ediția curentă în calitate de partener al concursului, pentru că adevăratele valori trebuie promovate continuu!

M9: Presupun că ai avut susținere și din partea anumitor oameni. Cine au fost?

Olivia Roșca: Mama a fost unul din puținii oameni care a stat neclintită în spatele meu și mă ajuta să cresc, iar pentru asta îi voi fi veșnic recunoscătoare. Nu pot să nu o menționez și pe Elena Vorotneac, doamna care mi-a făcut cunoștință cu ceea ce înseamnă „voluntariat” și care, pur și simplu, mă inspiră cu energia și forța de care dă dovadă mereu în ce face.   Știam că îmi va fi foarte greu să desfășor anumite activități aici de una singură, însă am mare noroc de o echipă de oameni minunați alături, oameni la care țin foarte mult și cu care urmează să generăm soluții pentru dezvoltarea prielnică a tinerilor de pretutindeni.

M9: Știu că te dedici foarte mult acțiunilor de voluntariat. Cât de multă satisfacție primești în urma acestor acțiuni?

Olivia Roșca: Este adevărat, voluntariatul a educat în mine spiritul de echipă și a dezvoltat ambiția, respectul pentru oamenii de alături, m-a antrenat pentru a ști cum să reacționez la situații de stres, dar și cum să îmi stabilesc prioritățile în dependență de sutele de lucruri care apăreau zilnic și trebuiau realizate.

M9: De ce tinerii trebuie să facă acțiuni de voluntariat?

Olivia Roșca: Pentru amintiri frumoase, oameni noi și dragi, schimb de experiență, dar și pentru numeroase eșecuri, care, apropo, educă tinerii din noi și motivează mult mai mult decât însăși succesul.

M9: Știu că urmează un eveniment în exclusivitate organizat de asociația voastră. Despre ce eveniment este vorba?

Olivia Roșca: Primul eveniment organizat exclusiv de noi (organizația noastră) se va desfășura în vara anului 2018 și va include în sine un festival de patiserie și un concert inedit cu tineri interpreți, dar și alte activități, toate acestea având o cauză nobilă: urmează să ajutăm o casă de copii din Chișinău, dar mai multe detalii o să vă oferim în luna iunie, când ne vom ocupa nemijlocit de proiect. Până atunci, activitatea noastră este bazată pe evenimente organizate pentru tinerii de toate vârstele în parteneriate cu asociații obștești naționale și internaționale, dar și alte proiecte cu scop caritabil.

M9: Cum te simţi în liceul în care îţi faci studiile?

Olivia Roșca: Marele meu regret este că am avut ocazia să fac doar 2 ani de liceu în „Spiru Haret”. Este locul în care sunt promovate adevăratele valori spirituale, buna educație, spiritul civic al micilor cetățeni, libera exprimare de opinie și OMENIA. Contingentul de elevi este, incontestabil, unul plin de ambiție și o dorință arzătoare de a evolua continuu. „Spiru Haret”, în frunte cu domnul director Victor Ambroci,  educă o generație de o verticalitate lăudabilă, despre care se va auzi  un timp îndelungat prin toate colțurile lumii, pentru că absolvenții poartă cu mândrie numele de #haretist. Și acesta nu reprezintă doar o etichetă, ci și o marcă veritabilă a viitorului succes.

M9: Care este scopul tău în plan de voluntariat?

Olivia Roșca: Scopul meu primordial, în plan de voluntariat, este să extind ONG-ul pe plan internațional, dând astfel naștere proiectelor potrivite tinerilor din țara respectivă. Vorbind despre un viitor personal și profesional, vreau să devin un om de valoare, o mamă bună pentru copiii mei și să excelez în domeniul juridic.  

M9: Ce sfat ai avea să le oferi tinerilor de astăzi?

Olivia Roșca: Chiar și atunci când veți simți că nu mai puteți, veți mai putea puțin! Mergeți după visele voastre și cuceriți universul cu ambiția și energia infinită ce o dețineți.

AUTOR: Diana Botnaru

Top