JURISTUL CU SOLUŢII: Puterea aparţine poporului. Mai este, oare, actuală această afirmaţie sau, vorba francezului, Statul sunt EU

Statul-sunt-eu.jpg

Cum are totuși grijă statul Republica Moldova de proprii cetățeni?

Situație1: La sfârșitul fiecărui an, cei care au activat în două și mai multe companii sunt obligați a depune declarația pe venit. Dacă se identifică faptul că, au fost reținute mai puține taxe, IFS te obligă să achiți pînă la 30 aprilie datoria pe care o ai. Iar dacă se depistează că ti s-au reținut prea multe taxe, atunci statul urmează sa-ți returneze banii, acest proces fiind ca timp – aproximativ un an de zile.

Situație2: Achitarea taxei pentru drumuri este obligatorie pentru toți deținători de transport auto. În cazul în care nu o ai achitată, agentul de poliție îți întocmește un proces-verbal, într-un cuvînd ești sancționat. În cazul stării drumurilor, iată statul nu poate fi sancționat.

Potrivit art.1(3) din Constituția Republicii Moldova, Republica Moldova este un stat de drept, democratic, în care demnitatea omului, drepturile şi libertăţile lui, libera dezvoltare a personalităţii umane, dreptatea şi pluralismul politic reprezintă valori supreme şi sînt garantate.

Potrivit art.2 din Constituția Republicii Moldova:    (1) Suveranitatea naţională aparţine poporului Republicii Moldova, care o exercită în mod direct şi prin organele sale reprezentative, în formele stabilite de Constituţie. (2) Nici o persoană particulară, nici o parte din popor, nici un grup social, nici un partid politic sau o altă formaţiune obştească nu poate exercita puterea de stat în nume propriu. Uzurparea puterii de stat constituie cea mai gravă crimă împotriva poporului.

Care este totuși limita puterii? Cum statul protejează cetățenii? Doar print taxe și impozite? Prin salarii, burse și pensii mici?

La acest capitol putem discuta la infinit, situațiile descries mai sus pot continua, dar statisticile, realitățile vieții demonstrează cu totul altceva. Cetățeanul are nevoie de protecție, apărare și susținere. Iar această susținere urmează a fi făcută doar de către stat, prin instituțiile sale. Cum putem face, impune statului să-și onoreze obligațiile cu care noi l-am investit, doar prin aplicarea iminentă a legii, și anume:

  1. Aplicarea prevederilor Constituției Republicii Moldova, Constituția, dar și celelalte legi urmează a fi aplicate de noi toți, nu doar de unii, acestea trebuie aduse la viață, nu doar scrise și lăsate în sertar pentru situații și oameni concreți.
  2. Orice neclaritate/neconformitate să fie sesizate organele de drept, instituțiile abilitate pentru a reacționa, în sensul bun al cuvîntului, de a adduce bunăstare, nu doar forță.
  3. De a modifica mentalitatea celor din instituțiile publice și să înțeleagă că, lucrează pentru popor, nu pentru propriul buzunar sau familie.
  4. De a modifica termenii de implicare a organelor/instituțiilor de forță, de schimbat acel termen de 30 de zile, în care o instituție îți răspunde la o sesizare, dar și mai mult răspunsurile formale, care sunt practice copiate pentru toate întrebările.

***Material realizat în parteneriat cu Centrul de Analiză, Cercetare și Consultanță Juridică JUSTSTUDIUMANIMA (www.jsa.md)

Top