GÂNDURI PRINTRE… RÂNDURI: Emanciparea în tranziție a femeii moldovence

22496904_1422583351171280_1099660743_o-960x435-960x435.jpg

În timpurile nu chiar îndepărtate relațiile de cuplu erau în raportul ”jupâneasa ține casa, jupânul ține drumul”. În acel raport rolul femeii era să nască copii, să aibă grijă de casă, de grădină, să gătească și să-l deservească pe bărbat, iar bărbatul, la rândul său, avea rolul de a avea un serviciu și de a aduce bani în casă.

Între timp rolurile s-au mai schimbat – femeia nu mai acceptă să fie doar gospodină în casa, mamă la copii și dependentă financiar în totalitate de bărbat, ci ea dorește să-și dezvolte o carieră și să-și asigure independența financiară. Femeia modernă nu mai acceptă să stea la spatele bărbatului – a propos, faimoasa zicală care spune ca la spatele unui bărbat reușit stă o femeie puternică, dar oare la spatele acelei femei cine stă? De obicei, la spatele femeii de la spatele bărbatului nu prea stă nimeni, e vid total, dar acesta este un subiect aparte de discutat.

Toate organizațiile și mișcările de apărare a drepturilor femeilor au promovat emanciparea femeii și s-a ajuns la un rezultat bun azi. Un lucru însă a fost omis – ce se întâmplă cu bărbatul în timp ce femeia ”iese din casă” – avându-se în vedere dezvoltarea profesională a femeii, pe lângă rolul el de mama și gospodină în casă. Astfel, femeia din casă a ieșit, dar bărbatul în casă n-a intrat. Ca rezultat, femeia modernă, în mentalitatea noastră inclusiv a femeilor, și-a păstrat rolul de mamă și gospodină, iar în plus și-a asumat rolul de profesionist, iar bărbatul a rămas cum a fost – doar în rolul de ”jupânul ține drumul”.

Lucrând aceleași opt ore pe zi de rând cu bărbatul, femeia moldoveancă a rămas cu rolul asumat de mamă si gospodină. A rămas să fie o normă ca spalatul veselei este treaba femeii, că bucătăria este locul femeii, că educația copiilor este tot în responsabilitatea femeii, iar pentru bărbat a răsmas să fie o normă să meargă la o bere cu prietenii după serviciu, iar când vine acasă e firesc să se odihnească, căci el este după o zi de muncă. E o normă încă ca doar femeia să se trezească noaptea la plânsul copilului, iar a doua zi de dimineață tot femeia să pregătească dejunul pentru toată familia, tot ea să îmbrace copiii pentru grădiniță și școală și să plece de rând cu bărbatul la muncă. La o adunare la școală, la treizeci de elevi, vor fi prezenți vreo cinci tați maxim, vreo două cupluri și restul vor fi femei, căci educația copiilor este în responsabilitatea femeii și de asemenea exemple ne este plină realitatea de zi cu zi.

Astfel, în perioada aceasta de tranziție a emancipării femeii moldovence, s-a ajuns că femeia și-a asumat rol dublu: cel de casă și cel profesional, iar bărbatul a rămas doar la rolul său profesional. Acum e timpul bărbaților să se emancipeze, să se echivaleze rolurile, de altfel, femeia care are o încărcătură dublă devine supraîncărcată, obosită și desigur că nervoasă, iar aceasta influențează direct relația de cuplu. Femeia puternică nu mai poate să accepte un bărbat mai slab lângă ea. Spunând un bărbat mai slab, am în vedere că femeia nu poate să aprecieze și să respecte un bărbat care face mai puțin ca ea, își asumă mai puține responsabilități. Bărbații chiar au devenit mai slabi sau poate mai confortabili și aceasta, dragi bărbați, nu ar trebui să fie o ofensă pentru voi, ci mai degrabă o situație la care merită să reflectați, pentru că nici voi nu vă simțiți în largul vostru când rolul vă este diminuat.
AUTOR: Ecaterina Meaun
Top