Daniel IONIŢĂ: “Curentul unionist din Republica Moldova, o expresie a unei opţiuni sociale şi politice”

646x404-3.jpg

foto: adevarul.ro

Curentul unionist din Republica Moldova este ca o expresie a unei opțiuni sociale, politice, care este liber-exprimată într-o societate democratică, tolerantă, diversă și inclusivă. Declaraţia a fost făcută de ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniţă, într-un interviu pentru revista “Limba Română”.

Potrivit lui Ioniţă, unioniștii sunt cetățeni buni ai Republicii Moldova, care își doresc doar un viitor european, sigur, stabil și prosper pentru ei și pentru urmașii lor. De asemenea, diplomatul consideră că nu se poate omite faptul că majoritatea celor care împărtășesc această opțiune sunt persoane cu un nivel de educație peste medie, cu un nivel al veniturilor peste medie, care au călătorit în repetate rânduri în afara granițelor Republicii Moldova și au o opinie nemijlocită cu privire la realitățile din Occident.

DANIEL IONIŢĂ, ambasadorul României în Republica Moldova

Este de datoria noastră, ca diplomați, să avem ca parteneri de dialog toate categoriile de populație din Republica Moldova, indiferent de limba vorbită, etnia pe care o reprezintă, religia împărtășită sau opțiunea politică sau geopolitică declarată. Evident, nu pot să comentez declarațiile politicienilor din Republica Moldova și nici încercările acestora de a atrage în jocul electoral instituții ale statului român, care au o cu totul altă menire. Afirm cu tărie că
diplomații români din Republica Moldova își respectă pe deplin statutul și nu doresc nici să fie amestecați în treburile interne și nici să fie folosiți în scopuri electorale. Astfel, îndrăznesc să sper că aceste derapaje politicianiste nu vor impieta asupra dinamicii relațiilor foarte bune de Parteneriat Strategic dintre România și Republica Moldova, care acoperă domenii ample de colaborare și care pornește de la susținerea fără echivoc a parcursului european al Republicii Moldova.

REDACTOR: Liviu Damian

Top