Alegeri prezidențiale în Rusia. Vladimir Putin, după ce a votat: “Sunt sigur de programul pe care îl propun ţării”

putin_77436700.jpg

Rușii sunt chemați duminică la urne să-și aleagă președintele pentru următorii 6 ani. Potrivit celor mai recente sondaje, Vladimir Putin va câștiga detașat din primul tur. Singura problemă ar putea fi prezența scăzută la vot.

Vladimir Putin a votat într-un birou electoral din Moscova, din cadrul Academiei de Ştiinţe. Actualul președinte rus  a dat asigurări că va fi mulţumit cu orice scor care îi va permite să fie reales pentru al patrulea mandat, scrie stiri.tvr.ro.

Vladimir Putin: ‘Nu contează atât timp cât îmi dă dreptul de a ocupa funcţia de preşedinte’.  ‘Sunt sigur de programul pe care îl propun ţării’.

Birourile de vot s-au deschis încă de sâmbătă, ora 20:00 GMT, în Extremul Orient rus, având în vedere diferenţa de fus orar. Sondajele îl dau învingător pe actualul şef al statului, Vladimir Putin (65 de ani), din primul tur, cu un scor de peste 65%. Ar fi cel de-al patrulea mandat de președinte al său.

Potrivit Constituției modificate pe timpul președinției lui Medvedev, Vladimir Putin mai are dreptul la încă un mandat de 6 ani, deci are toate șansele să rămână la Kremlin până în 2024.

În sondaje, Vladimir Putin este secondat de candidatul multimilionar al Partidului Comunist, Pavel Grudinin, cu 7% din voturi. Urmează ultranaţionalistul Vladimir Jirinovski, cu 5% și jurnalista liberală Ksenia Sobceak cu 1-2%. În afară de aceștia, în cursă s-au mai înscris încă patru candidaţi, cotați cu scoruri neglijabile. Liderul real al opoziției, Aleksei Navalnîi, nu a fost lăsat să intre în cursa prezidențială, pe motiv că are cazier pentru niște dosare penale.

REDACTOR: Liviu Damian

Top