Cancerul nu te întreabă câți ani ai, ce profesie sau cât de bun ai fost în viață

unnamed-8.jpg

foto: unica.md

“Te cuprinde o panică teribilă. Parcă te aruncă cineva în oacen, iar tu nu știi să înoți”.

Într-un interviu pentru “Ziarul de Iaşi”, dr. Elena Cardaş, doctor de medicină internă la Spitalul Judeţean Botoşani, a povestit pentru cum a trăit ultimul an cu diagnosticul de cancer şi ce a simţit în cele 12 luni de la confirmarea diagnosticului până la reluarea serviciului în secţia unde este încadrată, iar povestirile ei sunt cutremurătoare, scrie portalul unica.md.

În vârstă de 59 de ani, femeia a mers să își facă un control de rutină, iar acolo a aflat tragica veste. A fost diagnosticată cu cancer mamar, stadiul III.

Dr. Elena Cardaș

Afluxul de pacienți este atât de mare, încât medicii nu au timp să stea de vorbă cu bolnavul. Pacientul nou diagnosticat cu cancer este foarte sensibil. El are nevoie de dialog cu medicul, are nevoie de încurajare, de explicaţii, or realitatea este că medicii sunt atât de asaltaţi de pacienţi, încât îşi fac treaba cum pot. Uman, poţi să înţelegi că nu au timp. Necazul este că nici bolnavul cu cancer nu are timp. Pentru el, timpul este foarte important.

Cel mai greu a fost să îi vadă pe cei apropiați descumpăniți de diagnosticul pe care l-a primit.

Dr. Elena Cardaș

Propria mea mamă nu a vorbit cu mine timp de trei luni de la diagnosticare. M-am dus la ea, dar mama era mută, era şocată, incapabilă emoţional să înţeleagă ce mi se întâmplă. Se uita la mine de parcă eram în sicriu şi mă vedea moartă. În schimb, am primit ajutor de la colegii de muncă, de la comunitatea din jurul bisericii, de la cunoştinţe din alte oraşe, şi chiar din străinătate“.

După propria experienţă cu boala, doctoriţa le recomandă tuturor femeilor, indiferent de vârstă, să se îngrijească de sănătatea personală, să-şi facă analize şi investigaţii chiar dacă nu simt nici o durere.

Întreaga poveste o citiţi pe unica.md.

REDACTOR: Diana Botnaru

Top