Producătorii de struguri solicită subvenționarea tehnologiilor moderne care le vor cvadrupla recoltele

2-3.jpg

Peste 100 de producători și exportatori de struguri de masă din Republica Moldova s-au întrunit astăzi în cadrul Forumului Național al Sectorului, organizat de Asociația Producătorilor și Exportatorilor Strugurilor de Masă (APESM) cu susținerea financiară a Proiectului USAID Agricultura Performantă în Moldova (USAID/APM) și a Fundației HEKS în Republica Moldova.

Participanții la eveniment au discutat provocările cu care se confruntă în procesul producerii strugurilor de calitate și adoptării tehnologiilor moderne de cultivare pentru a fi competitivi pe piața locală și piețele internaționale. Producătorii de struguri au fost informați despre experiența Italiei, Ucrainei și României de producere a strugurilor pe sisteme Pergola sau Gable, care sporesc recolta mai mult de patru ori. Experții internaționali prezenți la forum au accentuat avantajele sistemelor intensive de cultivare a strugurilor cum ar fi obținerea bobițelor mai mari, de dimensiuni uniforme și de calitate extra.

În contextul încurajării aplicării metodelor moderne de producere a strugurilor, participanții la Forum au solicitat Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM) și Agenției Naționale de Intervenții Plăți în Agricultură subvenționarea investițiilor pentru aplicarea sistemelor Pergola sau Gable la înființarea viilor.

Actualmente metoda clasică de producere a strugurilor utilizată pe larg în Republica Moldova permite recoltarea în jur de 8-10 tone de struguri de masă per hectar, în timp ce sistemul Pergola sau Gable oferă un randament plantației de până la 45-50 tone de struguri per hectar.

Gheorghe Gaberi, președintele APESM și directorul ANSA, a declarat că sectorul de producere a strugurilor este în creștere, prin urmare a sporit volumul de struguri exportați și s-a extins geografia exporturilor, fiind înregistrate destinații netradiționale cum ar fi Mongolia sau Dubai.

Cynthia Steen, directoarea proiectului USAID/APM, a menționat că producerea strugurilor este un sector de perspectivă pentru agricultorii din Republica Moldova, de aceea proiectul oferă asistență pentru promovarea tehnologiilor moderne de producere, inclusiv a materialului săditor, și diversificarea piețelor de export.

Valeriu Cebotari, reprezentant al MADRM, a precizat că sectorul de producere a strugurilor de masă este în creștere, iar anual sunt plantate cca 750 de hectare de vii moderne. În anul 2017 volumul de struguri de masă recoltați a atins o cotă maximă de cca 110 mii tone.

Potrivit datelor statistice, actualmente în Republica Moldova sunt înregistrate circa 20 mii de hectare de vii, amplasate preponderent în raioanele Cahul, Cantemir, Hâncești, Ialoveni și UTA Gagauzia. Strugurii din Republica Moldova sunt exportați preponderent în Federația Rusă, România, Bielorusia și Irak. În anul 2014, Uniunea Europeană a oferit o cotă de 10 000 tone pe an, fără taxe vamale, pentru strugurii de masă produși în Moldova. Exportatorii moldoveni de struguri au utilizat această cotă în întregime și chiar au depășit-o  în 2015, 2016 și 2017.

Top