Vladimir Putin, tot mai aproape de Kim Jong Un, când spune că este invincibil

tdy_news_lucy_bash_putin_180301_1920x1080.today-vid-canonical-featured-desktop.jpg

Într-un discurs în Parlamentul de la Moscova, Vladimir Putin a anunţat un plan militar ambiţios al Rusiei care dezvoltă un sistem de arme „invincibile” în cazul oricărui atac, inclusiv nuclear. Ieşirea liderului de la Kremlin la doar câteva săptămâni de la anunţul SUA privind revizuirea propriei strategii de securitate nu a rămas fără răspuns din partea Washingtonului, Donald Trump susţinând că „poporul american trebuie să fie sigur că suntem pregătiţi în totalitate”. Cât de reală este însă ameninţarea lui Putin? Analiştii sunt sceptici, scrie gandul.info

Discursul liderului de la Kremlin, vine înaintea alegerilor prezidenţiale, iar Vladimir Putin  readuce aminte publicului că ţara sa este o superputere acre contează în jocurile strategice mondiale. Mai mulţi analişti, citaţi de Financial Times, susţin că discursul preşedintelui Rusiei a fost un amalgam de informaţii mai vechi şi planuri ale căror concretizări sunt incerte, o reţetă clasică de propagandă.
“Într-un fel aduce cu Kim Jong Un spunând: am arme nucleare şi nimeni nu mă poate atinge. Nu urmăreşte decât să aibă efect”, a declarat Malcolm Rifkind, fost ministru britanic al apărării.
Douglas Barrie, analist la Institutul International pentru Studii Stategice, a comentat, la rândul său că că americanii şi ruşii au avut mai multe încercări privind dezvoltarea unor sisteme sofisticate de arme în timpul Războiului rece. „Au fost atât de multe probleme încât au fost nevoiţi să dea înapoi”, a spus el, declarându-se sceptic ideii relansării acestor programe.
Cu toate acestea, Vladimir Putin insistă că noul armament balistic şi nuclear a fost testat cu succes şi este operaţional, deşi mai are nevoie de „reglaje”.

“Fiecare sistem de armament despre care am vorbit depăşeşte cu uşurinţă şi evită un sistem de apărare antirachetă. Unele dintre ele mai au nevoie de reglaje. Altele sunt deja disponibile trupelor şi pregătite pentru luptă. Toate testele efectuate au avut succes”, a spus Putin într-un interviu pentru NBC.

Vladimir Putin susţine că noul armament anunţat de Rusia este atât de avansat încât banii cheltuiţi de Statele Unite pentru sistemele de apărare antirachetă “au fost aruncaţi în vânt”, mai scrie sursa citată.

REDACTOR: Liviu Damian

Top