Frasinii din Rezervaţia Naturală “Plaiul Fagului” SUFERĂ cel mai mult. Ce face “Moldsilva” pentru a-i SALVA

Rezervatia_Plaiul_fagului_Ungheni_6.jpg

foto: commons.wikimedia.org

Frasinii din Rezervaţia Naturală “Plaiul Fagului” sunt în pericol, susţin reprezentanţii Agenţiei “Moldsivla”. În a doua jumătate a anului 2017 a fost creat un grup de lucru în cazul “Plaiul Fagului”, care a venit cu decizia de a merge prin combaterea aeriană şi de a stopa defolierea şi degradarea speciilor de fag şi de frasini din zona “Plaiul Fagului”. Mai mult, a fost înaintat proiectul de lege privind derogarea, care este la avizare. Despre acest lucru a declarat Nicolae Munteanu, vicedirectorul Agenţiei “Moldsilva”, în cadrul emisiunii “Între DA şi NU” de la postul de radio “Eco FM”.

În opinia lui Munteanu, în perioada 2018 – 2019 să se petreacă integral combaterea aeriană. Este vorba despre 5520 de hectare a terenului Rezervaţiei Naturale “Plaiul Fagului”. Vicedirectorul de la “Moldsilva” susţine că în această zonă mai gravă situaţia se atestă cu frasinii. Şi asta, pentru că anterior nu se permitea combaterea aeriană pe toată suprafaţa, iar focarele de dăunători se retrăgeau în zonele unde nu erau prelucrate şi, evident, pe viitor apărea focarul şi afecta, mai mult, frasinii, dar adiacent şi fagul.

NICOLAE MUNTEANU, vicedirectorul Agenţiei “Moldsilva”

În societate este această tendinţă că silvicultorii sunt mai mult un rău, decât un bine pentru pădure. Dar oamenii nefiind informaţi, lucrările care se realizează în domeniul silvic au ca scop creşterea şi dezvoltarea pădurilor, dar nicidecum diminuarea volumului de terenuri împădurite sau a volumului de păduri din Republica Moldova. E clar lucru, că sunt foarte multe persoane care consideră că dacă circulă pe traseele naţionale sau locale transport cu lemn înseamnă că el este furat sau tăiat ilegal la greu.

Suprafaţa care-i revine unui locuitor din Republica Moldova 0,09 hectare. Adică este o suprafaţă neînsemnată, mai spune Munteanu.

 

NICOLAE MUNTEANU, vicedirectorul Agenţiei “Moldsilva”

Eu nu neg faptul că mai sunt cazuri de abuzuri, că sunt cazuri de depăşiri de atribuţii, dar pe zi ce trece ele devin tot mai puţine. Încercăm să promovăm în rândurile noastre angajaţi, colegi cu demnitate, cu responsabiltiate, cu simţul civic pentru a dezvolta şi a transmite generaţiile viitoare pădurile şi Codrii Republicii Moldova.

Nicolae Munteanu a mai spus că cele mai importante colaborări le are Agenţia “Moldsilva” cu cei din România – “RomSilva”.

Toate detaliile despre activitatea Agenţiei “Moldsilva” găsiţi în emisiunea “Între DA şi NU” de la postul de radio “Eco FM”.

AUTOR: Liviu Damian

Top