Asociaţiile de media condamnă amenințările la adresa jurnalistei Liuba Şevciuc. RISE MOLDOVA se va adresa la Procuratură Generală

15338623_1783784108528119_2025469687761810775_n.jpg

foto: rise.md

Organizațiile de media condamnă intimidările și amenințările la adresa jurnalistei RISE Moldova, Liuba Şevciuc. Aceasta, după ce portalul de investigații pentru care lucrează  a postat o investigație despre niște posibile escrocherii în care ar fi fost implicată o fundație de caritate.

Într-un comunicat de presă remis de către organizațiile de media, care au condamnat atacul, se spune că administratorii Fundației au postat pe pagina web o fotografie a jurnalistei cu mențiunea „Îi cerem ei ajutor”, iar cofondatoarea Fundației, Svetlana Sainsus, a explicat că prin acest gest a redirecționat lumea la omul potrivit să-i ajute. Ulterior, pe o rețea de socializare, Svetlana Sainsus a continuat să o intimideze pe jurnalistă, recurgând la un limbaj licențios.

„Calificăm acest caz drept act de incitare la ură și intimidare a jurnalistei RISE Moldova, Liuba Șevciuc, autoarea investigației „Bani din caritate”, publicată luni, 19 februarie. Legea cu privire la libertatea de exprimare stipulează că mass-media are sarcina de a informa publicul asupra problemelor de interes public și de a efectua, în conformitate cu responsabilitățile sale, investigații jurnalistice”, se mai spune în comunicat.

Organizațiile de media reamintesc faptul că vorbele sau faptele care lovesc în demnitatea persoanei sunt pasibile de răspundere contravențională. Iar intimidarea mass-media sau a jurnalistului pentru critică sunt sancționate de Codul Penal. ONG-urile solicită Ministerului Afacerilor Interne să se autosesizeze pe marginea acestui caz. De asemenea, se solicită Fundației să prezinte scuze publice jurnalistei Liuba Șevciuc. Organizațiile de media fac apel către întreaga societate să nu împiedice desfășurarea investigațiilor jurnalistice pe subiecte de interes public.

ONG-urile semnatare sunt Centrul pentru Jurnalism Independent, Asociaţia Presei Independente, Asociația Presei Electronice, Centrul de Investigații Jurnalistice, Comitetul pentru Libertatea Presei, Asociația Telejurnaliștilor Independenți şi Centrul „Acces-info”.

REDACTOR: Alexandra Şaiman

Top