Începe “EXPOVIN Moldova 2018” și Concursul Internațional de degustare a vinurilor și băuturilor alcoolice “BLACK SEA REGION WINES&SPIRITS CONTES”

expovin.jpg

În perioada 21-23 februarie, la Chișinău începe Expoziția Internațională specializată “EXPOVIN Moldova 2018” și Concursul internațional de degustare a vinurilor și băuturilor alcoolice “BLACK SEA REGION WINES&SPIRITS CONTES 2018”. Concursul și Expoziția reprezintă un proiect unic, axat exclusiv pe experți din domeniu, în formatul B2B. Timp de trei zile numai pentru specialiștii din industrie, toate evenimentele planificate vor avea loc în același loc, adica la Palatul Republicii:

21-22 februarie – “BLACK SEA REGION WINES&SPIRITS CONTEST” 2018

21-23 februarie – “EXPOVIN Moldova’ 2018, TASTING ROOM”

23 februarie – Master class cu Caroline GILBY, Master of Wine

23 februarie – Premierea câștigătorilor BLACK SEA REGION Wines&Spirits Contest’ 2018

Evenimentul-cheie al proiectului – BLACK SEA REGION WINES&SPIRITS CONTEST 2018. Juriul va fi format din 5 comisii cu 7 experți în fiecare. La evaluarea probelor de vinuri și a băuturilor alcoolice vor participa 22 de degustători din 17 țări (Franța, Marea Britaniei, Corea, Canada, Slovenia, Slovacia, Ucraina, Polonia, Belarus, Rusia, Ungaria, Italia, Germania, Azerbaidjan, Georgia, Republica Cehă și România) și 23 – din Republica Moldova.

Având în vedere faptul că degustătorii moldoveni (cu excepția celor cinci președinți) lucrează numai o zi, va fi respectat principiul de bază al concursurilor organizate sub patronatul Organizației Internaționale a Viei și Vinului O.I.V. – 2/3 din experții străini în comisie, nu mai mult de 30% din probe sunt premiate, cel puțin participarea a 7 (vor fi 12) țări străine, prelucrarea electronică a rezultatelor, cerințe ridicate la locul și nivelul organizării. Regulamentul O.I.V. – cel mai greu dintre toate existente, însă numai această abordare asigură obiectivitatea evaluărilor și valoarea premiilor.

La concurs participă 446 probe de la 91 de producător din 12 țări. Producătorii autohtoni concurează în condiții egale cu vinificatorii din: România, Ucraina, Georgia, Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Italia, Spania, Belarus, Azerbaidjan, Canada.

În parteneriat cu Oficiul Național al Viei și Vinului, asociațiile regiunilor CODRU, VALUL LUI TRAIAN și ȘTEFAN-VODĂ este planificat un master class cu o degustare a 21 de probe de vinuri cu indicație geografică protejată. Moderatoarea este Caroline GILBY, Master of Wine, expert autoritar din Marea Britanie; participanții sunt producători, reprezentanți ai organizațiilor de stat, jurnaliști, cumpărători.

TASTING ROOM – o zonă de afaceri specială va fi disponibilă pentru specialiști, unde vor fi prezentate pentru degustare toate probele din concurs. Producătorii, importatorii, cumpărătorii și sommelierii vor avea o ocazia unică de a testa, de a comunica cu colegii și membrii juriului.

În perioada 21-23 februarie va avea loc și EXPOVIN MOLDOVA – o expoziție specializată, care acoperă TOATE componentele viticulturii și vinificației moderne. Sectorul echipamentelor, materialelor și tehnologiilor pentru industria vinului va fi reprezentată de companiile producătoare din Italia, Germania, Polonia, Portugalia, România, Ungaria și Moldova. Vinurile și băuturile spirtoase vor putea fi găsite pe standurile companiilor din Moldova, Georgia, Ucraina și Bulgaria. Vinurile cu indicație geografică protejată din regiunile CODRU, VALUL LUI TRAIAN și ȘTEFAN-VODĂ, precum și ale Asociației micilor producători de vinuri, divinuri și brandy vor fi prezentate pe standurile colective. Prezența pe o singură platformă a producătorilor de vin și a companiilor care reprezintă sectorul echipamentelor și materialelor reprezintă garanția unor contacte eficiente pentru toți participanții.

În ultima zi a expoziției va avea loc premierea câștigătorilor BLACK SEA REGION WINES & SPIRITS CONTEST’ 2018. Rezultatele concursului, TASTING ROOM, master class-ul, expoziția EXPOVIN Moldova’ 2018 – toate reprezintă instrumente pentru realizarea conceptului B2B al proiectului, care este menit să ajute toți participanții în realizarea obiectivelor de PROMOVARE și VÂNZARE.

Importanţa expoziției specializate și a Concursului internațional pentru Republica Moldova, care se poziționează ca o țară cu tradiții vechi de secole în domeniul vinificației, ca producător și exportator, este dificil de estimat. Suntem siguri că proiectul anului 2018 va constitui un pas important pentru dezvoltarea industriei, un loc de întâlnire și cooperare eficientă a profesioniștilor din industria vinului.

REDACTOR: Alexandra Şaiman

Top