DESTIN DE CAMPION: Pasiunea de a face jogging, transformată într-un stil de viaţă pentru profesorul universitar din Bălţi, Ion Ciobanu

27867768_1599618046759891_6757501747427487919_n.jpg
Pentru un titular de la Universitatea din Bălți, un hobby a de venit stil de viață. Este vorba de dr., conf. univ., Ion Ciobanu, profesor la Facultatea de Drept și Științe Sociale, coordonator regional al Asociației Pomo-LEX, pentru care, de câțiva ani, alergările pe distanțe lungi au devenit un mod de viață.
Ion Ciobanu a început să alerge în 2014 pentru ca peste câțiva ani deja să participe la curse de maraton în Republica Moldova. Primele competiții la probe scurte de maraton – de 10,5 km. și 21 km. – i-au adus primele succese și primele trei medalii.
ION CIOBANU
Am început prin 2014, când mă confruntam cu o problemă de sănătate, care se acutiza, și am constatat că din cauza modului sedentar de viață, kilogramele de pe mine deveneau tot mai vizibile. Medicii mi-au recomandat să aleg din două una: alergările sau înotul. Am ales alergările, ținând cont de faptul că în vecinătatea locuinței există un stadion.
În S.U.A., unde a mers pentru o jumătate de an în cadrul Programului Fulbright, Ion Ciobanu și-a întărit convingerea în beneficiile pe care le dau mișcarea și alergările.
ION CIOBANU
În afară de cercetări științifice și muncă intelectuală, în SUA am avut și timp liber pe care îl foloseam în mare pentru a face sport. Locuiam la 1,5 mile (cca 2 km.) de stația de metrou și în fiecare zi mergeam pe jos, astfel că zilnic parcurgeam cel puțin 4 km. Aflarea în SUA m-a determinat definitiv să-mi schimb modul de viață. Acolo am și dat jos 12 kg., devenind un alt Ion Ciobanu.
După antrenamente sistematice, Ion Ciobanu s-a înscris la cursele de maraton care sunt organizate la noi, iar prima competiție la care participat a fost o cursă de 10,5 km, în aprilie 2016. A obținut rezultate bune, care l-au motivat și mai mult pe Ion Ciobanu.
ION CIOBANU
Desigur, pentru un alergător de curse lungi este important să obțină o medalie, dar frumusețea acestui sport este ca alergătorul să ajungă la finiș, să nu se oprească la jumătate de cale. Acest fapt te face să-ți sporești încrederea în eu-ul tău, să-ți întărești spiritul. Alergările îți schimbă modul de fi și de a gândi, te detașează de probleme.
Au urmat alte competiții la curse de 10,5 km și de 21 km, ultima în septembrie 2017. Bunăoară, la cursa din aprilie 2016, în grupul său de vârstă, Ion Ciobanu a ajuns al 9-lea din peste 30 de alergători și al 68-lea din peste 3000 de participanți. Ambiția lui Ion Ciobanu este ca în septembrie 2018 să treacă la Chișinău distanța de 42,195 km.
ION CIOBANU
Cum au reacționat colegii de Universitate la faptul că am început să alerg? Pe unii i-a amuzat, pe alții i-a surprins plăcut. Am constatat că după ce am început să alerg, mai mulți colegi s-au hotărât să facă sport, să fie mai atenți la starea lor fizică.
Este de remarcat faptul că Ion Ciobanu este promotorul proiectului „A Second Chance to Advance” la Bălți. Programul este finanțat de Ambasada S.U.A. și susținut într-un parteneriat de Universitatea din Bălți, Asociația TDV și Centrul de Sănătate Prietenos Tinerilor ATIS. Profesorul de la USARB antrenează circa 30 de adolescenți cu comportament deviant, din familii socialmente vulnerabile sau din categoriile de risc. Antrenamentele, care au început în octombrie 2017, vor finaliza, în iunie a.c., cu o cursă de maraton pentru acești tineri cu vârstele cuprinse între 14 și 18 ani.
REDACTOR: Alexandra Şaiman
Top