15 februarie 1903: Teddy Bear, de la protagonist al unei partide de vânătoare la imaginea copilăriei

winnie-pooh-desktop-background_16762900.jpg

Ursuleţul de pluş, indiferent de numele pe care îl poartă, este una dintre cele mai îndrăgite şi răspândite jucării. Aproape toţi copiii au avut la un moment dat un ursuleţ pe care nu se îndurau să-l lase din braţe. Puţini ştiu însă că istoria lui a început pe 15 februarie 1903, când a fost expus în vitrina unui magazin din Brooklyn, scrie stiri.tvr.ro.

În anul 1902, preşedintele SUA, Theodore (Teddy) Roosevelt a participat la o partidă de vânătoare, în timpul căreia a refuzat să împuşte un urs pe care organizatorii îl legaseră special pentru a-i satisface orgoliul de vânător. Gestul preşedintelui a fost ironizat de presă, considerat slăbiciune şi caricaturizat de publicaţii. O astfel de caricatură, publicată de Washington Post, a inspirat o familie de ruşi imigranţi, proprietari ai unui magazin din Brookyn, New York.

Morris Michtom şi soţia sa Rose au confecţionat un ursuleţ de pluş, l-au numit Teddy Bear şi l-au eşezat in vitrina magazinului lor (pe 15 februarie 1903), în semn de recunoştinţă faţă de cel care a refuzat să împuşte un animalul captiv. Teddy Bear a atras repede privirile tuturor trecătorilor, iar faima lui i-a convins pe soţii Michtom să deschidă, un an mai târziu, o fabrică de jucării. Un exemplar, deţinut anterior de Kermit Roosevelt, despre care se afirmă că ar fi fost fabricat de Michtom, a fost expus la Smithsonian, în 2012.

Se spune că în urmatoarea campanie electorală, Roosevelt ar fi folosit imaginea ursuleţului de pluş.

Teddy Bear al Europei

Pe de altă parte, în Germania, tot în anul 1902, Margarete Steiff, care coordona activitatea unei fabrici de jucării, a fost convinsă de  nepotul ei să producă şi ei un urs. Aşa a apărut, un an mai tărziu, Petzy, un ursuleţ din mohair bej cu maro. Succesul jucăriei a ajuns până în America, de unde au fost comandate 3.000 de exemplare. În patru ani, producţia a depăşit 1 milion. Dar Petzy nu a fost singur. A urmat colecţia “Friends Petzy”. Steiff, devenită un brand, continuă să producă jucării, iar una dintre cele mai recente este ursuleţul grizzli „Zotty”.

Pentru că niciun exemplar original nu s-a mai păstrat, Steiff-Museum a expus, în 2006, o replică a ursuleţului Petzy. Şi familia ursuleţilor de pluş a tot crescut: Paddington, Rupert (Anglia) Winnie the Pooh, Michka (Rusia) Billy Bluegum (Australia).

REDACTOR: Alexandra Şaiman

 

Top