GÂNDURI PRINTRE… RÂNDURI: Achiziția publică – oportunitate pentru tineri

22496904_1422583351171280_1099660743_o-960x435-960x435.jpg

Achiziția publică este o oportunitate pentru toate vârstele, nu doar pentru tineri, dar mă adresez lor, pentru ca ei să ştie că este o asemenea specializare şi nu este doar o specializare, ci una cu o cerere în continuă creştere. Timp de treisprezece ani, de când activez eu în domeniul achizițiilor publice, am constatat o evoluție vădită a atitudinii autorităților publice față de domeniul şi specialiştii respectivi.

Zic aume de atitudine, deoarece atunci prin 2004 – 2007 specialiştii în achiziții publice erau neglijați şi chiar desconsiderați. Pe o scară de la 1 la 10, specialiştii în achiziții erau poziționați pe nivelul unu, iar contabilii – pe nivelul 10. Astăzi acest raport este aproape echivalent, doar că specialişti contabili sunt foarte mulți, iar specialiştii în achiziții foarte puțini. De specialiştii în achiziții a inceput să se țina cont şi ei au devenit în mare cautare.

Nu exagerez spunând “în mare căutare”. Personal sunt des solicitată să recomand specialişti în achiziții publice. Toți cei buni sunt ocupați, iar specialiştii foarte buni merg doar la salarii foarte bune. În R. Moldova sunt circa 4000 de autorități publice, care au nevoie de minim un specialist în achiziții publice. Autoritățile mai mari au departamente de achiziții cu mai mulți angajați.

Fiecare operator economic de pe piață este un potențial ofertant la procedurile de achiziții publice şi, la fel, este în căutare de specialişti pe domeniu. Mai mult ca atât, principiile achizițiilor publice sunt identice peste tot în lume, chiar şi metodele de achiziții sunt similare, doar pragurile valorice diferă şi unele aspecte specifice fiecărei țări în parte. Astfel, specializarea în achiziții publice este în trend, iar o calificare bună şi cunoaşterea limbilor străine deschide oportunități fără granițe.

AUTOR: Ecaterina Meaun

Top