Pulsul TECH începe să bată şi în Republica Moldova

impactul-tehnologiilor-informationale-asupra-sistemelor-de-contabilitate-a925.jpg

1100 de firme, 9000 de specialiști, zeci de hub-uri, două programe de stat “Moldova Digitală – 2020” și “Startup Visa”, o lume în mișcare și dornică de performanță, scrie pinmagazine.ro.

Dacă acum un deceniu dezvoltarea sectorului IT în Republica Moldova părea ireală, astăzi putem spune că teritoriul dintre Prut şi Nistru devine tot mai efervescent în domeniul noilor tehnologii. Mai mult, este văzut ca o destinaţie interesantă pentru industria Tehnologiilor Informaţionale. Şi ratingurile internaţionale referitoare la domeniul TIC ne demonstrează acest lucru. În cadrul Moldova ICT Summit 2017, specialiştii au menţionat că Republica Moldova se plasează peste media globală și aproape de media europeană.

TIC are 8 % din PIB

Sectorului tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor îi revine o cotă de circa 8 procente din Produsul Intern Brut, industria IT în sine are însă o cotă mult sub potențialul său – de circa 1 la sută din PIB. Autorităţile de la Chişinău au înţeles că IT-ul este locomotiva dezvoltării economice şi au început să creeze oportunităţi. Au iniţiat pentru început programul de stat Moldova Digitală – 2020 și Strategia de creștere a competitivității domeniului IT. Iar recent au creat şi premise pentru business. Companiile IT beneficiază de facilităţi fiscale aplicabile celor ce exportă servicii şi produse software.

Guvernul a aprobat legislaţia privind parcurile IT, care spune că întreprinderile vor plăti un impozit unic de 7 la sută din venitul din vânzări al companiei şi vor fi scutiţi de TVA și de taxele vamale la importul utilajului.
Pe lângă asta, a fost aprobat și programul de stat – Startup Visa.

Peste 1.100 de companii înregistrate și 9.000 de specialiști

În Republica Moldova sunt înregistrate peste 1100 de companii IT şi sunt peste 9 mii de specialişti care lansează produse pe piața internă în valoare de 22 milioane de dolari iar pentru export – în sumă de 70 de milioane de dolari.
ENDAVA este cea mai mare companie IT din stânga Prutului, mai scrie sursa citată.

Cei aproape 600 de angajaţi oferă servicii de dezvoltare software, digital media, managementul infrastructurii și servicii cloud. Cu sediul central la Londra, Endava are birouri în Marea Britanie, SUA, Germania, România, Macedonia şi Serbia, şi are un venit anual, total, de 100 de milioane de euro. În stânga Prutului compania își propune, în următorii trei ani, să ajungă la 800 de angajați.

Cu 300 de angajaţi, reţeaua ALLIED TESTING se menţine în top la Chișinău. Compania fondată în Statele Unite ale Americii testează şi elaborează produse soft în finanţe şi activităţi bancare. Şi grupul CEDACRI Italia are sediul în capitala Republicii Moldova. Cu peste 350 de angajați, compania oferă servicii software şi business proces outsourcing, destinate sistemului bancar.

Deocamdată, doar 1 % dintre firmele de IT sunt moldovenești

Și dacă la capitolul companii IT proprii Republica Moldova stă cam prost, doar 1% din toate întreprinderile existente, atunci când vorbim despre start-upuri situația este mult mai bună.

  • BabyMoon de exemplu este un startup care ,,gustă’’ deja din succes. Împletind senzori e-textili într-un sistem de purtare ergonomic al bebelușilor, aceștia colectează datele despre semnele vitale ale bebelușului și le transmite pe smartphone părinților și medicilor.
  • RiftTime este un alt startup care a început cu dreptul. Inițiatorii acestuia combină tehnologiile de Virtual Reality și Augmented Reality pentru a oferi clienților cel mai bun rezultat în materie de
    design.

Primul fond de investiții în startup-uri

La Chișinău Startup Week, eveniment organizat la începutul lunii noiembrie, 16 start-upuri au participat în cadrul unui târg (Booth Fair).

Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC are 45 de membri activi, printre aceștia se numără atât companii naționale, cât și internaționale, care vin în ajutorul celor cu idei inovative. Recent a fost creat și primul fond de investiții al startup-urilor. Are un buget de 200 de mii de euro și va putea fi accesat din februarie, pentru început de maxim 10 beneficiari.

Cu câteva luni în urmă, la Chișinău, alte 13 start-upuri au participat la preacceleratorul Rockstart Launchtrack, un eveniment în premieră pentru Republica Moldova, care a marcat pozitiv întregul ecosistem IT. Comunitățile din domeniu pot să experimenteze, de câțiva ani încoace, în spații de lucru neconvenționale, fără să achite chirii exorbitante. Chișinăul dispune de zeci de hub-uri deschise cu fonduri din afară, printre care: Generator Hub, Dreamups Innovation Campus, IHUB.

Totuși, cea mai mare realizare a fost deschiderea centrului Tekwill. Acesta are peste 3400 de metri pătrați și pune la dispoziția tinerilor laboratoare și săli dotate cu echipamente de ultimă generație.

Mai multe detalii găsiţi pe pinmagazine.ro.

 

Top