OPINIE DE PESTE PRUT: “2018 va fi anul provocărilor”

2018-horoscop.jpg

Acum, când scriu aceste rânduri, sunt ultimele ore ale anului 2017.  Un an plin de schimbări politice.  Probabil că voi o să citiți acest editorial la anul.  

Este greu de făcut o  retrospectivă a acestui an. Singura fază memorabilă , care cred eu că va rămâne în analele istoriei, a fost aceea cu buletinul de la referendum. Lumba română, chiar dacă unora nu le convine, a fost o piesă importantă a anului politic de la Chișinău. Un an politic care a adus o primăriță care nu a fost aleasă direct de oameni. Singurii oameni care au ” ales-o ” au fost Plahotniuc și Dodon.

Ce va fi la anul ? Începem anul cu un Chișinău condus de anti-români.  Paradoxul istoriei este  acela că Basarabia a fost prima provincie care s-a unit cu țara.  Nici la Cernăuți   nu stăm bine.  Să nu uităm că anul 2018 e anul Centenarului Marii Uniri.  Se împlinesc 100 de ani.
Acesta va fi  un an foarte greu.  Mai ales cu un pro- rus  la conducerea Republicii Moldova. Provocările au și început deja. Anul 2018 este declarat, în Republica Moldova, ” Anul Ștefan cel Mare și Sfânt”. De ce tocmai el? Pentru că este cel mai important voievod moldovean, dar și pentru că  el  este un sâmbure de luptă între români și mldoveni. Fiecare și-l însușesc pe Ștefan.  Adevărul istoric este că Ștefan e îngopat pe teritoriul României.   Asta ar putea relua teoria ” Moldovei Mari” Ceea ce este un atac direct la statalitatea României. Necazul este că vor fi și alegeri parlamentare la Chișinău.  PSRM-ul are șansa șă  devină  partidul care va lua puterea. Asta dacă vrea Plahotniuc.
Problema României este că niciodată nu e pregătită. Ar fi o mare greșeală ca România să mai susțină o forță politică de la Chișinău. Noi deja ne-am ars. Scena politică de  la Chișinău e plină de falși români sau români de ocazie.
Să nu uităm de Iurie  Roșca sau chiar de Ghimpu. Avem o Transnistrie care ne face probleme. Se pune problema refacerii unui vechi aeroport militar  Asta ar însemna o înarmare a regiunii fără controlul autorităților de la Chișinău.
Problema guvernării de la Chișinău, în discuțiile cu așa- zisele autorități de la Tiraspol, este aceea  că  cedează presiunilor făcute la negocieri.  Din asta câștigă, indirect, Moscova. Ce probleme avem la  Cernăuți ?   În Ucraina avem  un naționalism ucrainean din ce în ce mai feroce. A devenit un pericol să fii român în Ucraina. E un act de eroism.  Situația începe să semene cu cea a românlor din Transnistria. Toate acestea trebuie în contextul Centenarului Unirii.
AUTOR: Paul Szasz Sebes
Top