GÂNDURI PRINTRE… RÂNDURI: Logotipul achiziției publice

22496904_1422583351171280_1099660743_o.jpg
Eu am identificat logotipul achizițiilor publice în Republica Moldova.

foto: sputnik.md

Da, acest brad reprezintă perfect calitatea achizițiilor publice la noi în țară. Acesta a putut fi mediatizat şi văzut de toată lumea, dar toate celelalte achiziții, care nu sunt mediatizate, noi nici nu le observăm, deşi fiecare achiziție publică se face din banii nostri, ai fiecăruia dintre noi.
Cine nu ştie de necalitatea mâncării în spitale ? Toți ştiu, dar nimeni nu se revoltă. Dar să vedeți voi contractele de achiziție a produselor alimentare şi să vedeți voi cu câtă înverşunare luptă responsabilii din spitale pentru a selecta opratorii economici cei mai buni, care să le aducă produse de cea mai bună calitate. Același lucru e cu produsele alimentare pentru orfelinate… dar ce mănâncă copiii acolo doar ei ştiu.
Dar drumurile care se repară cu costuri duble şi triple, noi tot nu le vedem, plătite şi prin impozitare, şi prin taxe diferite. 1 km. de drum, care are un cost normal de un milion de euro, la noi se face cu de 2-3 milioane de euro/km.
Reparații ale grădinitelor finanțate de FISM şi colectarea banilor de la părinți pentru aceleaşi reparații; Amenajarea camerelor de audiență a copiilor în judecătorii din bani europeni, care sunt de facto camere de cafea pentru judecători; Cumpărarea medicamentelor de către spitale, pe care noi le achităm dublu: prin polița medicală şi numerar medicului; Lenjeria de pat la grădinițe, pe care nimeni n-o vede, căci toți părinții aduc de acasă lejeria de pat.
La fel, e şi cu detergenții în grădinițe. Despre studii de fezabilitate care n-au nici o relevanță, nici nu vorbesc; Autobuze sovietice la preț mai mare decât cele germane, etc., etc.
Primăria Chişinau este una dintre cele mai corupte din republică, unde orice achiziție este trucată şi nu are nimeni nici cea mai mică şansă să câştige cinstit vreo licitație. În acest sens, fac un apel către doamna primar interimar: Faceți regulă în achizițiile publice. Asigurați transparența întregului proces decizional: de la stabilirea necesităților, până la finalizarea executării contractului. Să fie toată informația plasată real-time pe site-ul primăriei. Să asigurați accesul tuturor operatorilor economici la procedurile de achiziție. Să fie elaborate competent caietele de sarcini şi cerințele de eligibilitate. Să treceți toate contractele de valoare mică prin sistemul m-tender. Să folosiți SIA RSAP pentru toate Licitațiile şi COP-urile. Dacă faceți regulă în achiziții publice, veți fi demnă de funcția pe care o dețineți.
AUTOR: Ecaterina Meaun
Top