La “Casa Karaman” de Crăciun toate drumurile duc la bunica. Petrece emoția sărbătorilor în stil rustic

eeee.jpg

Miros de pâine coaptă, lemnul care trosnește în sobă, poveștile bunicii care adună toată familia. Sunt unele dintre experiențele trăite în copilărie de cei care au avut bunici la sat. Toți cei dornici de a trăi din nou aceste emoții dar și cei care tânjesc după un Crăciun ca la bunica sunt invitați să devină oaspeţii “Casei Karaman” din localitatea Târnăuca, raionul Slobozia, din stânga Nistrului.

Izvar, ceai de măceș și mentă, vărzari, hulubași pentru copilași –  deliciile pe care le propun gazdele casei imediat la intrare. Dacă decideți să petreceți în această casă ceva mai multă vreme, veți fi delectat neapărat și cu năut cu friptură de rață, fasole, sarmale și mămăliguță, toate fiind pregătite după o rețetă special din această regiune.

Toate acestea sunt  “condimentate” cu obiceiurile de Crăciun care te fac să te simți ca odinioară. Nelipsită este și “lejanca” bunicii,  tradiţia de Ignat (tăierea porcului) și colinde fredonate de elevii satului atât în limba română, cât și în ucraineană.

Gazda casei, Angela Cazac s-a aventurat în aceste activități având suportul familiei. Acum câteva luni când Casa Karaman și-a deschis ușile, aceasta a avut ambiția de a deveni un centru cultural atât pentru locuitorii satului Târnăuca din stânga Nistrului, cât și pentru cei din împrejurimi care le calcă pragul. În mare parte acest obiectiv a fost atins. De atunci la Casa Karaman s-a format și un ansamblu folcoric – “Datina”, care în aceste zile a prezentat mai multe numere artistice oaspeților săi: capra, colinde și piese tematice pentru sărbătorile de iarnă.

Angela Cazac, proprietara penisiunii “CASA KARAMAN”

Am reînviat această casă cu ajutprul familiei, fiicei, surorii și a rudelor apropiate. Suntem la început de cale, dar intenționăm să devenim niște promotori ai valorilor autentice în regiune. Vrem ca acele datini pe care le avea bunicii noștri să fie deprinse și cunoscute și de contemporani. Casa Karaman dorește să aducă lumină de sărbători tuturor vizitatorilor care îi bate la ușă. Pentru asta promovăm un obicei precum este lichia – umblatul de sărbători la părinți, la nănași, la bunei. Sperăm ca prin aceste activități să-I facem pe oameni mai aproape de propriile lor familii, mai ales în ajun de sărbători.

Decorul din ograda Casei Karaman este unul autentic. Covoare din lada bunicii, veselă din lut, lăicere frumos așezate pe laițele din curtea casei. Gazdele casei au improvizat și o iesle care redă magia Nașterii Domnului.

Anastasia, una dintre tinerele domnițe ale casei ne-a făcut o excursie prin ogradă. Ne-a povestit că acele elemente de décor nu sunt deloc întâmplătoare, toate simbolizează ceva. „Rugul din centru este locul în care oaspeții se reunesc și ascultă colinde, măștile pe care le revedeți lângă ferestre sunt confecționate manual, iar porumbeii de lângă iesle sunt un simbol al Casei Karaman”, spune tânăra.

„Noi am vrut să readucem magia unui Crăciun ca la bunica. Vrem ca toți să simtă din nou acea atmosferă din copilărie, atât cei care încă au bunici și pe care ar putea să le viziteze de sărbători, dar și cei ai căror bunici au plecat déjà spre ceruri”, susține Natalia Cazac una dintre gazdele casei.

Casa Karaman își așteaptă oaespeții și astăzi, 24 decembrie. Curioșii care vor merge astăzi vor avea parte de același program special. Intrarea costă 50 de lei  (care include și o băutură la alegere, o gustare și un cadou. Copiii de până la 12 ani beneficiază de intrare liberă.

“Casa Karaman” este o căsuță turistică, tradițională cu o istorie  de aproximativ o sută de ani, transmisă din generație în generație, care păstrează autenticitatea perioadei începutului secolului XX. Casa Karaman este o adevărată bijuterie istorică a satului Târnauca din raionul Slobozia, datorită faptului că păstrează obiecte străvechi,confecționate manual (covată, cociorvă, lopată, leasă, butoaie vechi, mobilier, lămpi, covoare etc.), precum și lucruri donate de familiile din comunitate cu scopul de a promova cultura și tradițiile străbune. Obiectivul turistic a fost deschis pe 21 octombrie în acest an.

AUTOR: Elena Guţu

 

Top