“Istoria Ascunsă”: În Republica Moldova nu se promovează politici de stat consecvente, de aceea în societate permanent sunt disensiuni

22550998_1422589864503962_599308491_o-871x540-871x540.jpg

Doar istoria poate să creeze vectorul pe care urmează să se dezvolte un stat. Modalitatea de protejare de către autorităţile Republicii Moldova a drepturilor familiilor represate în perioada ocupaţiei sovietice, dar şi consecintele imediate şi în timp ale inexistenţei unei politici naţionale în Republica Moldova au fost discutate în cadrul emisiunii “Recurs la Istorie”. Invitatul emisiunii este Alexandru Zubco, şeful secţiei Prevenirea Torturii la oficiul Avocatului Poporului. 

În URSS omul era un element de întreținere a unui grup de nomenclaturiști

În URSS era un regim totalitar care a dus în mod conștient și grav la violarea libertăților fundamentale. În acele timpuri nu exista acces la libertățile civile: de exprimare, de asociere, de întruniri. De la tribunele internaționale conducerea URSS insista pe faptul că se asigură asistența internațională, dar nimeni nu se gândea la valoarea umană. În URSS omul era un element de menținere a sistemului, de întreținere a unui grup de nomenclaturiști.

 

Statul Republica Moldova și-a asumat reabilitarea acestor victimelor represiunilor politice

Prin Legea privind reabilitarea victimelor represiunilor politice nr.1225-XII din 8 decembrie 1992 statul Republica Moldova a recunoscut actele de teroare a predecesorilor și și-a asumat reabilitarea acestor victime, dar mecanismul de reabilitare a fost tergiversat. Guvernul trebuie să restituie și averile foștilor proprietari. La moment statul nu are așa posibilități pentru că deja sunt noi proprietari și până va fi găsită o soliție optimă, apoi se amână și tot se amână.

O reabilitare presupune o recunoaștere a violării drepturilor

În contextul conjuncturii geopolitice a momentului R. Moldova, nu știu dacă RM ar fi capabilă la moment să vină cu o solicitare către Federația Rusă ca aceasta să-și asume despăgubirea celor care au suferit din cauza politicilor din URSS.

Statul nu a alocat bani pentru implementarea legilor

Statul a emis legi, dar nu a alocat resurse financiare pentru implementarea acestora. Alocarea surselor bănești sub formă de despăgubiri era pusă pe seama autorităților locale, care se convocau în acest scop de două ori pe ani. Puținii „norocoși” după ridicarea banilor amenajau cimitirele sau ridicau monumente celor deportați.

Nesoluționarea problemei s-a tergiversat din cauza nevoinței politice

Nesoluționarea problemei deportărilor totdeauna s-a tergiversat din cauza nevoinței politice. Pe de o parte statul a recunoscut, dar, pe de altă parte nu a vrut să facă nimic sau a crezut că problemele se vor soluționa de la sine. Cred că era cazul de gândit un mecanism mult mai simplu care urma să prevadă achitarea anuală a unei sume de bani și problema se soluționa. Dar, aceasta era atitudinea factorului politic referitor la implementarea legii respective.

Legea privind reabilitarea victimelor represiunilor politice nu a fost mediatizată pentru că nu a existat un context și o conjunctură stabilă, oamenii au aflat din om în om. La momentul respectiv promovarea acestei legi nu era prioritară pentru guvern.

La moment nu se promovează un interes național al statului nostru

Fie din frică sau nedorință sau din mai multe cauze pe care o să le aflăm în timp în R.Moldova nu se dorește să insiste pe un anumit interes național. La moment nici legile și nici alte acte normative nu promovează un interes național al statului nostru. Anual sau o dată la patru ani ne schimbăm vectorul și nu știu dacă o să ajungem la faza finală a reabilitării acestor victime.

Noi nu avem o politică de stat și de aceea în societate permanent că sunt disensiuni

Ceea ce s-a vorbit în Piața Marii Adunări Naționale a fost una, ceea ce s-a scris în Declarația de Independență a fost alta, iar ceea ce a scris în Constituție este cu totul altceva. Deci noi nu avem o politică de stat, și, respectiv, și în societate permanent că sunt disensiuni.

Nu putem să știm ce vrem fără să cunoaștem istoria pentru că doar istoria crează vectorul unei națiuni. Mai multe detalii găsiţi pe voceabasarabiei,md.

AUTOR: Mariana S. Ţăranu, doctor în istorie

 

Top