MOLDOVA IT PARK va deveni un studiu de caz pentru investitorii străini

mass-media-si-asociatiile-neguvernamentale-cer-anularea-limitarilor-privind-accesul-la-informatiile-de-interes-public-9396-770x434.jpg

După ce Cabinetul de Miniştri a aprobat, ieri, crearea primului parc pentru tehnologia informației “Moldova IT Park”, membrii Asociației Naționale a Companiilor din Domeniul TIC s-au întrunit într-o ședință tehnică internă, pentru a discuta detaliile legate de procedurile juridice necesare pentru finalizarea procedurii de instituire. La ședință au luat parte și reprezentanți ai Ministerului Economiei și Infrastructurii al RM, responsabili de implementarea Hotărârii Guvernului.

Prezent la întrunire, Vitalie TARLEV, Secretar de Stat în domeniul tehnologiei informației și comunicațiilor a spus: „Guvernul a aprobat Regulamentul de organizare şi funcţionare a Administraţiei parcului şi Regulamentul de înregistrare a rezidenţilor acestuia. Înainte de a răspunde la întrebările specifice legate de aspectele fiscale și procedurale, care ne interesează pe toți, vreau să reamintesc că acest model de activitate nu are analogii în alte domenii economice și anume acest aspect încercăm să-l clarificăm în colaborarea pe care o avem cu celelalte ministere implicate în proiect. Cert este că administrația parcului nu va avea nicio interferență în activitatea internă a companiilor rezidente, iar Ministerul Economiei și Infrastructurii nu va interveni în activitatea administrației parcului. De îndată ce parcul va deveni funcțional, acesta va deveni un studiu de caz pentru investitorii străini, pe care vrem să-i aducem în țară. Voi veți fi acel studiu de caz”, a mai specificat Vitalie Tarlev, adresându-se companiilor de IT prezente la întrunire.

Ana CHIRIȚA, Director Executiv ATIC, a subliniat că procesul de creare a „Moldova IT Park”, se va încheia abia în momentul publicării Hotărârii Guvernului în Monitorul Oficial, care ar putea să se întâmple până la sfârșitul acestei săptămâni. „Va urma depunerea unei cereri la Camera Înregistrării de Stat, cu tot pachetul de acte necesare, inclusiv statutul Parcului. Abia după aceasta „Moldova IT Park” va putea fi considerată entitate juridică”, a mai specificat Directorul Executiv ATIC.

Primii rezidenți ai parcului vor fi cele 15 companii de IT, membri ATIC, care au semnat în luna octombrie curent, cererea de creare a instituției. Orice altă companie de IT va putea adera la „Moldova IT Park”, după instituirea acestuia, crearea paginii web și publicarea registrului rezidenților curenți.

Notă informativă: După ce, pe data de 10 iunie 2016, Legea nr.77 cu privire la parcurile IT a fost publicată în Monitorul Oficial al RM, în prima zi a anului curent legea a intrat în vigoare. Pe 26 octombrie, cincisprezece companii din cadrul ATIC au după depus la Ministerul Economiei și Infrastructurii al RM o cerere de constituire a „Moldova IT Park”. Ieri fost votată decizia de constituire a primului parc IT din Moldova și au fost aprobate Regulamentul de organizare și funcționare a administrației parcului și Regulamentul de înregistrare a rezidenţilor „Moldova IT Park”. Acesta ar putea să-și înceapă activitatea din 1 ianuarie 2018. Parcul IT este fondat pe un termen de 10 ani, timp în care se planifică atragerea a circa 400 de companii IT.

Top