OPINIE DE PESTE PRUT: Și totuși limba

editorial_button_shutterstock.jpg__0x500_q95_autocrop_crop-smart_subsampling-2_upscale.jpg

Limba română, în scurta ei prezență  dincolo de Prut, a avut parte  de un destin tragic. A  avut momente de glorie, mă refer la 31  August 1989  și la  Declarația de Independență din 1991, dar și  momente de suferință   și înfrângere.  Este vorba despre adoptarea Constituției și acel blestemat articol 13.  Articol în care este prezentă fantasma sovietică denumită ”limba moldovenească” De atunci se duce o luotă pentru limba română.

Susținătorii acestui adevăr istoric sunt în minoritate. Majoritari sunt cei care susțin minciuna. Nu este vina lor !   Mare parte din intelectualitatea basarabeană a fost deportată. Nici mass- media nu prea îi ajută. Pe cablu sunt prezente cam toate posturile rusești.
Și, totuși, limba română  pare să  câștige. De ce ?  Se pare că Guvernul de la Chișinău vrea să modifice acest articol. Va propune Parlamentului.  Igor Dodon a spus că se va opune cu orice preț. Am dubii mari în privința sincerității guvernului. De ce ?  Pentru că cineva vrea să pozeze în salvatorul limbii române   în Republica Moldova. Știți cine este  persoana aceea ?  Vlad Plahotniuc. Tocmai de aceea eu unul nu prea cred în finlitatea acestei decizii și în isnceritatea lor.  Sper totuși să  se întâmple.
AUTOR: Paul Szasz Sebes
Top