A fost deschis primul Centru de Informare Turistică din Chișinău

4-2.jpg

A fost inaugurat primul Centru de Informare Turistică din Chișinău. Aici toți cei care vor să își petreacă vacanța în orice colț al Republicii Moldova își pot organiza până în cele mai mici detalii sejurul. Centrul pune la dispoziția vizitatorilor informații despre evenimente, facilitățile de cazare, itinerare și tururi, inclusiv vinicole. Mai mult, prin intermediul tehnologiei Virtual Reality, vizitatorii vor putea să „se plimbe” prin unele locații înainte de a achiziționa serviciile de călătorie. Centru de Informare Turistică a fost creat cu sprijinul financiar al Uniunii Europene în cadrul Programului „Susținerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”, implementat de PNUD, precum și al USAID și Guvernul Suediei, prin Proiectul de Competitivitate din Moldova.

Centrul de Informare Turistică (CIT) este amplasat în inima Capitalei, la parterul Primăriei. Aici turiștii vor afla informații atât despre destinațiile turistice deja bine cunoscute, cât și despre cele neexplorate încă. Printre acestea se regăsesc monumente culturale și de arhitectură, rezervații naturale, mănăstiri, vinării, centre meșteșugărești,
inclusiv destinații turistice din stânga Nistrului.

Vitalie Iurcu, , secretar de stat pe domeniul economic, Ministerul Economiei și Infrastructurii

Am deosebita plăcere să fiu prezent la deschiderea acestui Centru de Informare Turistică. Le mulțumesc partenerilor externi de dezvoltare care ne-au ajutat să implementăm diferite proiecte în țară. Republica Moldova merită să fie vizitată, iar pe an ce trece sporește numărul turiștilor care ne vizitează țara. Drept dovadă sunt datele statice care arată că de la începutul anului numărul turiștilor a crescut cu 70% față de perioada similar a anului trecut.

Nistor Grozavu, viceprimar al municipiului Chișinău

Este o zi foarte importantă pentru municipiul Chișinău dar și pentru întreaga republică. Odată cu deschiderea acestui centru se deschid posibilități majore de a informa pe orice își dorește să afle mai multe despre traseele turistice din oraș și din întreaga țară. La fel, centrul va contribui la crearea unui triunghi de colaborare Iași-Chișinău- Cernăuți și Iași-Chișinău-Odesa, care ar putea atrage un număr mare de turiști. Suntem recunoscători ANTRIM-ului pentru că a inițiat acest pareteneriat public-privat pentru deschiderea acestui centru amplasat în clădirea Primăriei-o bijuterie arhitecturală.

Realizarea proiectului a costat în jur de 1,5 milioane de lei, dintre care 235.000 de lei au fost oferiți de Uniunea Europeană și 1,3 milioane de lei de USAID și Guvernul Suediei. Primăria municipiului Chișinău oferă spațiul de 100 m 2 și va suporta cheltuielile de întreținere a spațiului pe o durată de 5 ani.

James D. Pettit, ambasadorul SUA în Republica Moldova

Guvernul SUA susține sectorul turismului Republicii Moldova de mai bine de cinci ani, iar lansarea Centrului de Informare Turistică la Chișinău vine să întregească ecosistemul turistic și să acopere cea mai mare necesitate a turiștilor – accesul la informație. Potrivit sondajelor, 71% dintre turiștii intervievați la ieșirea din țară au remarcat lipsa informației drept cea mai mare provocare în timpul călătoriei în Republica Moldova.

Pe lângă materiale informative, ghiduri turistice, vederi și cărți poștale, Centrul va găzdui expoziții de fotografii și picturi sau evenimente de degustare a vinurilor. CIT consolidează bazele dezvoltării unei rețele regionale și naționale de centre de informare turistică. Un centru similar activează deja în stânga Nistrului, la Tiraspol.

Dafina Gercheva, coordonator rezident ONU, reprezentantă permanentă PNUD Moldova

Sunt convinsă că Centrul de Informare Turistică pe care îl lansăm astăzi, împreună cu cel lansat la începutul anului la Tiraspol, reprezintă o platformă excelentă pentru promovarea turismului pe ambele maluri ale râului Nistru. Putem afirma cu mândrie că Centrul de Informare din Tiraspol este deja popular printre turiști și că există un flux constant și continuu de vizitatori zilnici.

Marco Gemmer, șef adjunct al secției proiecte și cooperare tehnică a Delegației UE
în Republica Moldova

Oferta turistică din Moldova este UNA pentru ambele maluri ale Nistrului. Majoritatea turiștilor, venind în vacanță la Chișinău, vizitează și Tiraspolul. Centrul de Informare Turistică este un nou exemplu concret al modului în care ambele maluri ale râului Nistru pot găsi un interes economic comun și un avantaj pentru a crea o cooperare direct.

Adam Amberg, Șeful Cooperării Internaționale Ambasada Suediei în Republica Moldova

Centrul de Informare Turistică va fi primul stop al vizitatorilor și este lansat în plină desfășurare a campaniei „Fii oaspetele nostru” care scoate în evidență ospitalitatea moldovenilor – cea mai apreciată trăsătură a neamului, de către turiști, conform sondajelor.

Centrul de Informare Turistică (CIT) este rezultatul un parteneriat public privat între Primăria municipiului Chișinău și Asociația Națională pentru Turism Receptor din Moldova și va facilita colaborarea dintre actorii industriei, găzduind evenimente tematice sectorului turismului receptor.

Emilian Dzugas, președintele Asociației Naționale pentru Turism Receptor din Moldova (ANTRIM)

Importantă este nu doar creșterea numărului de turiști, dar şi durata de ședere a acestora la noi în țară. Centrul de Informare Turistică va facilită accesul pentru turiști la informații despre ce pot să facă și ce pot să vadă în Republica Moldova.

Sectorul turismului din Republica Moldova are potențial de dezvoltare și reprezintă un factor-cheie de progres socio-economic, contribuind la reducerea sărăciei și migrației. În prezent, sectorul turismului are o contribuție de 2%-3,5% la PIB, împreună cu industriile conexe. Anul trecut, 3,2 milioane de străini au vizitat țara noastră, cu 19% mai mult decât anul precedent. În 2014, a fost lansat brandul turistic de țară „Pomul Vieții: Descoperă căile vieții” prin care turiștii străini sunt invitați să “descopere necunoscutul”.

Top