Ziua Națională a Vinului: arome, gusturi, tradiții și voie bună. 47 de producători se laudă cu cele mai bune o mie de vinuri

22330862_10213197299024541_760874497_n.jpg

Ziua Națională a Vinului – o sărbătoare care nu cunoaște ploi, vânt sau vreme urâtă – este o sărbătoare care adună sute de oameni ce doresc să se delecteze cu arome și gusturi rafinate ale celor mai noi vinuri propuse de producătorii locali. 

Două zile pline de voiebună, distracție și mult, dar mult vin. Fiecare companie producătoare de vin se laudă cu cele mai noi licori, încearcă să-și surprindă consumatorul fidel, dar și să cucerească noi clienți. Iar acest lucru îl fac prin calitatea băuturilor afișate la stand-uri, forma sticlelor, designul etichetelor sau prin puterea de convingere a productărorului.

Zeci de turiști în aceste două zile sunt ademeniți de băuturile moldovenești. Nimeni nu rămâne fără un… pahar de vin. Chinezi, japonezi, nemți, italieni, olandezei, ruși, ucraineni, români și lista străinilor poate continua au venit să deguste vinurile moldovenești. La sărbătoare a venit chiar și bloggerul rus Varlamov, deja un bun prieten al Republicii Moldova, care prin postările lui, vinurile noastre devin mai cunoscute în Federația Rusă. Despre evenimentul VINULUI va fi reltat și în presa internațională. În aceste zile, peste 20 de jurnaliști străini au venit să scrie despre licoarea lui Bachus produsă de pe meleagurile noastre.

În acest an, sărbătoarea vinului se desfășoară sub semnul #EcoFreindly – un trend care încearcă să educe la consumator calitatea și savoarea vinului. Este organizată și o Școală a Vinului. Aici doritorii pot descoperi cum să alegem un vin bun sau cu ce bucate să asezonăm.

Doar în prima zi a sărbătorii, zeci de mii de oameni au trecut prin porțile Zilei Naționale a Vinului din Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău. La standuri sunt expuse peste o mie de băuturi de calitate din partea celor 47 de producători autohtoni de vinuri și divinuri, reuniți în premieră într-un singur loc. Este vorba despre vinuri tinere din recolta anului 2017, vinuri de colecție și rezervă, spumante, divinuri, precum și produse lansate în premieră în cadrul sărbătorii naționale. Unele companii vinicole participă în premieră la Ziua Națională a Vinului, bucurându-se de toate beneficiile pe care le oferă cea mai mare platformă de întâlnire a producătorilor cu consumatorii de vinuri din Republica Moldova.

Unele companii prezente cu standuri la eveniment marchează sărbătoarea vinului nu doar în inima capitalei, ci și la vinării, oferind doritorilor de a se îmbarca în aventuri pe Drumul Vinului experiențe vinicole inedite. „Vinăria Brănești”, „Castel Mimi”, „Chateau Cojușna” (Migdal-P), „Mileștii Mici”, „Chateau Purcari”, „Chateau Vartely”, „Vinia Traian”, „Asconi”, „Cricova” și „Kvint” au pregătit pentru vizitatori: transport dedicat, excursii în zona vinăriei, ghid (vorbitor de română, rusă și engleză), degustări cu vinuri și bucate asortate, deustări ghidate de experți, meniuri speciale, ateliere de artă și meșteșugărit, emasterclass-uri, expoziții, animatori pentru copii, jocuri și tombole cu premii, prețuri promoționale, programe culturale și muzicale tematice. Detalii despre tururile vinicole pot fi obținute la info-point-urile din zona de desfășurare a evenimentului.

AUTOR: Liviu Damian

Top