Provocările și oportunitățile consolidării identității civice, abordate la BĂLŢI

22095447_10159487013465473_750823255_o.jpg

Institutul pentru Politici Europene de la Berlin (IEP), în parteneriat cu Institutul pentru Politici şi Reforme Europene (IPRE) şi Institutul pentru Inițiative Strategice (IPIS), au organizat joi, 28 septembrie curent, cea de a doua dezbatere publică la nivel local în cadrul proiectului „Consolidarea identității naționale în Republica Moldova în cadrul procesului de asociere cu Uniunea Europeană”, realizat cu susținerea Oficiului Federal pentru Afaceri Externe al Germaniei.

Evenimentul a avut loc în incinta Universității de Stat „Aleco Russo” din orașul Bălți (USARB), la care au participat reprezentanții mediului academic și ai autorităților publice, experți străini și locali, reprezentanții minorităților naționale din regiune, precum și reprezentanți ai societății civile. De asemenea, la dezbatere au luat cuvântul: Alexandru Stratulat, din cadrul Oficiului Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului și Olga Beinaroviča, Ofițer Politic, Delegația Uniunii Europene la Chișinău, Sergiu Conovalu, Coordonator național de programe, Oficiul în Republica Moldova al Înaltului Comisar pentru Minorități Naționale al OSCE, Vlad Ghițu, Consilier, Consiliul municipal Bălți și Igor Cojocaru, Vice-rectorul USARB.

În cadrul dezbaterii au fost abordate mai multe aspecte cu privire la consolidarea coeziunii între grupurile etnice în procesul de construcție a identității civice în Republica Moldova.

În primul panel al dezbaterii, care a fost moderat de Iulian Groza, Directorul Executiv IPRE, au fost discutate mai multe subiecte, cum ar fi: dacă este europenizarea un factor pozitiv în stimularea procesului de construcție a identității naționale, care sunt principalele provocări ale Uniunii Europene în conlucrarea cu autoritățile din R. Moldova privind integrarea grupurilor etnice, precum și dacă este oare posibil identificarea abordării pragmatice de „conviețuire împreună”, care să producă un sentiment de apartenență, dar care să asigure și un grad înalt de toleranță a diferențelor și pluralismului din societate.

În a doua parte a evenimentului, Ewa Chylinski, Director Regional la Centrul European pentru Probleme Minoritare, Expert al Consiliului Europei, a făcut o prezentare privind dezvoltarea unei noi abordări, care ar susține idea că oamenii pot absorbi elemente noi și diferite de identitate fără a fi nevoiți să părăsească sau să uite propriul patrimoniu. Totodată, experta a adus exemplul Georgiei, care a reușit să implementeze mai multe inițiative privind integrarea minorităților naționale.

De asemenea, cu o viziune asupra situației din regiunea de nord a țării, au intervenit cu opinii de experți dna Olga Goncearova, Președinte al Adunării Popoarelor din Moldova,  Andrei Popov, Președintele Institutului pentru Inițiative Strategice, dna Veronica Savin, coordonator centrul „Pro Europa Bălți” și dna Lidia Pădureac, șef Catedra de științe socio-umane și asistență socială, Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți.

La finalul dezbaterii publice, participanții au venit cu mai multe propuneri, care vor fi luate în considerație în cadrul elaborării unui set de recomandări, care va fi elaborat de experții IPIS, IPRE, și IEP și care la finalul proiectului va fi trimis autorităților naționale.

Urmare a evenimentului, experții au participat la o dezbatere televizată cu același subiect, găzduită de televiziunea locală BTV din oraşul Bălți. Emisiunea poate fi urmărită mai jos:

Top