INTERVIU! Natalia Ţurcanu: “Marketingul şi promovarea – viitorul turismului din Republica Moldova”

20157239_1466682466703385_7804002972230672649_o.jpg

Călătoriile înseamnă oameni noi, locuri noi, idei noi. Astăzi marcăm Ziua Mondială a Turismului. Într-o discuţie cu Natalia Ţurcanu, directorul executiv al Asociaţiei Naţionale pentru Turism Receptor, aflăm care sunt noile tendinţe în materie de turism local şi cel internaţional şi ce îi lipseşte turismului din Republica Moldova.

M9: Ziua Turismului Mondial – eveniment care poate fi descris cum ?

Natalia Ţurcanu: Ziua Mondială a Turismului – eveniment ce ne face să conştientizăm importanţa păstrării și valorificării patrimoniului turistic și cultural: gastronomia și vinurile, natura, tradițiile și ospitalitatea acestui neam.

M9: Cum poate fi turismul din Republica Moldova raportat la cel mondial ?

Natalia Ţurcanu: El poate fi raportat la multe lecții pe care le avem de învățat de la colegii din alte țări, prin preluarea bunelor practice internaționale și intensificarea sentimentului de mândrie față de Republica Moldova ca destinație turistică.

M9: În ultima perioadă turismul din Republica Moldova devine tot mai vizibil pe plan internaţional. Ce şi cine contribuie la acest lucru ?

Natalia Ţurcanu: Printr-un program amplu de marketing și promovare ce include mai multe activități: tururi de familiarizare pentru turiști străini, organizarea participării cu stand de țară la expozițiile internaționale, campanii de promovare on-line, suportul oferit promovării evenimentelor cultural-turistice locale, asistență tehnică oferită sectorului privat pentru dezvoltarea și diversificarea ofertei turistice. Toate aceste activități sunt implementate de către ANTRIM cu suportul strategic al Proiectului de Competitivitate al USAID Moldova și Guvernul Suediei.

M9: Totuşi, ce-i lipseşte turismului din Republica Moldova pentru a fi în top ?

Natalia Ţurcanu: Suportul autorităților guvernamentale. Consider că turismul trebuie să se regăsească în topul priorităților guvernării. Cu ce avem la moment, plus câteva idei inovatoare și creative putem avea rezultate mult mai frumoase.

M9: În ce măsură contribuie autorităţile de la noi să dezvolte ramura turismului din Republica Moldova ?

Natalia Ţurcanu: Prea puțină implicare, din păcate.

M9: Care sunt noile tendinţe în materie de turism la nivel local si la nivel mondial ?

Natalia Ţurcanu: Noile tendințe: local – tot mai multă lume începe să descopere locurile frumoase din Moldova, internaţional – descoperirea de locuri autentice, neafectate de turismul de masă – iar aici Moldova are un avantaj competitiv comparativ cu alte destinații.

M9: Vă mulţumim pentru interviu acordat.

AUTOR: Liviu Damian

Top