CĂLĂTORIM CU PASIUNE: Lonely Planet, cel mai bun ghid de călătorii din lume, recomandă Cetatea Alba Carolina turiştilor de pretutindeni

646x404.jpg
Editorii Lonely Planet recomandă turiştilor de pretutindeni, să descopere Cetatea „in formă de stea a oraşului Alba Iulia“, pe care o apreciază că fiind „una dintre cele mai importante atracţii ale Transilvaniei“, titrează adevarul.ro cu referire la LONELY PLANET. 
„Zidurile acestei Cetăti magnifice – cea mai mare din România-cuprinde monumente şi muzee, biserici strălucitoare şi comori arheologice. De-a lungul ultimilor ani, aceste atracţii au fost restaurate profund şi presărate cu o mulţime de informaţii în mai multe limbi. Fiind locul unde s-a semnat hotărarea  de Unire a Transilvaniei cu România, Alba Iulia este punctul central al Centenarului Marii Uniri din 2018. Deci, nu e de mirare că oraşul înfloreşte pe zi ce trece. În afară Cetătii, Alba Iulia este un loc animat, plin de viată, prezentând incă urme ale perioadei sovietice. Este o oprire demnă, dacă călătoriţi din Sibiu spre castelele din Deva şi Hunedoara sau pană la Cluj-Napoca şi Munţii Apuseni”, scrie editorul de la Lonely Planet.
În revistă se face o scurtă trecere în revistă a argumentelor pentru care Alba Iulia este considerat „Oraş al Unirii“, dar atinge şi tradiţia capitalei: „Natiunea a anunţat Unirea Transilvaniei cu România aici în 1599 şi 1918, care au fost extrem de importante pentru români. Alba Iulia a fost cunoscută în trecut că Apulum, servind atât că şi capitală a Daciei superioare şi, mai târziu, că cel mai mare centru al provinciei dacice a Imperiului Român. Din 1542 pană în 1690, Albă Iulia era capitală Principatului Transilvaniei. Ziua naţională a României (1 decembrie) este un moment al festivităţilor majore la Alba Iulia“.

CE POŢI FACE ÎN CETATEA ALBA CAROLINA, POTRIVIT LONLY PLANET?

„Merită să faceţi o plimbare în interiorul Cetăţii pentru schimbarea zilnică a gărzii, în care soldaţii în uniforme marşăluiesc între porţile vechi, în timp ce se aude cântecul solemn al fanfarei“. Editorii ghidului prezintă Cetatea Alba Carolina drept „atracţia încununată a oraşului Alba Iulia“: În această Cetate în formă de stea sunt muzeele, bisericile şi Sală Unirii,  unde s-a semnat Unirea Transilvaniei cu România în 1918. Construită iniţial în secolul al XIII-lea, fortificaţia actuală datează în cea mai mare parte din secolul al XVIII-lea. Dacă timpul este scurt, vă puteţi concentra pe Catedrală Încoronării şi Muzeul Naţional al Uniunii. În mod ideal, petreceţi o zi intreagă  vizitând muzeul, porţile (n.a.Cetatea are 6 porţi dispuse pe axă est-vest şi una pe latură de nord) sau cafenelele. Intrarea în Cetate este liberă, dar muzeele au taxe de intrare.
Editorul ghidului face şi o scurtă descriere a obiectivelor ce merită descoperite în interiorul Cetătii. Unul dintre acestea este monumenul Custozza, care aminteşte de participarea unui regiment din Alba Iulia la celebra bătălie de la Custozza, dintre Italia şi Austria pentru posesiunea Veneţiei: „În interiorul porţilor, la 200 metri vest, se află Monumentul Custozza. Acest obelisc a fost ridicat în 1906 pentru a comemora soldaţii şi ofiţerii regimentului 50 de infanterie, care au fost ucişi în timpul luptei în armată habsburgică împotrivă Italiei, în bătălia de la Custozza în 1866“.
Cetatea Alba Carolina este prezentată Lonely Planet alături de destinaţii de  din Transilvania : Valea Prahovei, Sinaia, Predeal, Braşov, Sighişoara, Sibiu, Deva, Cluj Napoca, Munţii Bucegi, Munţii Apuseni. Lonely Planet este considerat cel  bun ghid de călătorii din lume. Publicaţia editează peste 500 de titluri ce au ca temă călătoriile, în mai multe limbi.
Top