Achiziția publică – banul tău în buzunarul lui

Forandring03.jpg

Achiziția publică nu este de interes pentru tine. Știu, nu e domeniul tău profesional. Dar mai știu și de ce ar trebui ea să fie de interes pentru fiecare dintre noi.

Te-ai plâns măcar o dată pe găurile din drumuri sau de lipsa marcajelor rutiere? Dar de mâncarea zoită de la spitale sau de asortimentul și calitatea produselor la școli și grădinițe; de condițiile din școli, grădinițe și spitale; de medicamentele pe care tu trebuie mereu să le cumperi, fiind internat la spital? Dar despre foile de tratament sanatorial știi cum acestea se repartizează și cui, la fel și foile pentru taberele de odihnă ale copiilor (care chipurile sunt pentru copiii din familii vulnerabile) ? Șirul poate fi continuat. Toate cele enumerate și cele ne-enumerate sunt toate cumpărate prin metode de achiziție publică din banii mei, ai tăi, ai noștri, pe care fiecare dintre noi îi transferăm în bugetul de stat prin diverse taxe și impozite din munca noastră depusă zi de zi.

Dar ai avut vreodată ”fericita ocazie” să întâlnești un medic sau un polițist sau un oarecare funcționar de stat, care în loc să-și facă treaba, începe să-ți povestească tendențios cât este de greu serviciul lui și cât de mult el muncește și cât de mult el obosește, privindu-te de sub sprâncene pentru a-ți testa reacția? Bănuiesc că da. Se mai întâmplă să-ți vorbească urât că nu i-ai spus în mod corespunzător bună ziua sau vă rog frumos și n-ai ținut cont de poziția semi-aplecat în prezența lui. Dar te-ai gândit vreodată că însăși clădirea în care activează acel medic, polițist sau funcționar și toată întreținerea acesteia este din banii tăi, iar toate serviciile și echipamentele de acolo sunt achiziționate prin intermediul achizițiilor publice? Te-ai gândit vreodată că ai putea să-i aduci aceste argumente atunci când te abordează tendențios?

Dar te-ai gândit vreodată (te-ai gândit, știu) la casele și mașinile de lux ale funcționarilor publici, construite și cumpărate ”din salariu”…?

La prima vedere, pare normal să nu știi ce este achiziția publică, că nu poți ști despre toate profesiile care există. Dar când conștientizezi că banul statului este chiar banul tău, iar funcționarul de stat îți administrează banul tău în favoarea lui, stai și te gândești – Dar poate e cazul să mă interesez ce este achiziția publică?

În ciuda importanței domeniului respectiv, la noi în republică nu există instruire academică în achiziții publice (!). Un specialist în acest domeniu poți deveni doar din experiența de muncă, iar pentru a avea o cultură generală în ce privește achiziția publică, oamenii nu au nici o șansă. Ce să vorbim de oamenii neimplicați direct, când sunt mulți primari care după un mandat de patru ani abia de au ei o sumară cultură generală despre achiziția publică. Nu există interes din partea statului de informare a populației despre achiziția publică și este evident de ce.

Noi tindem spre Europa, vrem nivel de trai ca acolo, dar aceasta nu înseamnă urcarea republicii noastre în căruță și transportarea ei în Europa, ci implementarea standardelor de viață aici la noi acasă. Iar pentru aceasta trebuie să începem să ne informăm și să ne pese de totul ce este al nostru. Statul suntem noi și trebuie să avem o gândire corespunzătoare.

AUTOR: Ecaterina Meaun

Top