JURISTUL CU SOLUȚII! Vrei să dezvolți o idee ? E obligatoriu să știi mai multe aspecte

vrei-sa-faci-bani-acasa-iata-5-idei-de-afaceri-333095.jpg

 

Practica, dar și companiile de consultanță arată multiple metode cum să-ți dezvolți o idee, o afacere, chiar dacă toți consultanții îți spun că este ușor, atunci e obligatoriu să cunoști și faptul că, ai nevoie de informație calitativă, fie puțină sau multă, e necesar să cunoști măcar câțiva pași mici.

  1. Aspectul legal. Toți consultanții zic că, dacă ai o idee, bani se găsesc sau cel puțin poți începe și fără bani, dar și fără înregistrarea la organele de stat a activității tale, și asta e absolut greșit! Greșit pentru că, potrivit legii, orice activitate economică care nu are bază juridică va fi sancționată, și asta trebuie foarte bine să-ți intre în cap. Cât de mică este afacerea ta, ea urmează a fi înregistrată, fie ca Î.I., sau S.R.L., sau poate G.Ț. Legislația în acest domeniu e foarte accesibilă. Și în acest constext, chiar dacă simți că activitatea ta la început nu are nevoie de susținere juridică, atunci sigur ai nevoie cel puțin de un sfat sau poate mai multe, iar pentru a selecta un jurist, partener, vezi dacă posedă și aceste calități.

Juriștii trebuie să-și dezvoltate articulația, metode de scris, dar și bune abilități de comunicare si, de asemenea, să fie buni ascultători. https://jsa.md/2017/01/10/7-calitati-ale-unui-bun-jurist/

Dar e important în acest sens să ai și tu un comportament exemplar sau cel puțin să fii inițiat în domeniul pe care vrei să-l cuprinzi, or doar asta te va ajuta să aduni oameni care să te ajute în realizarea idei tale.

Managerul este acea persoană care are calităţile personale, dar şi meritele deosebite în exercitarea activităţilor manageriale.  https://jsa.md/2016/10/19/capacitatea-unui-manager-de-a-negocia-in-cadrul-unei-organizatii/! E necesar totuși să cunoști că de o bună perioadă statul susține ideile inovatoare, dar și asigură un proces transparent în ce privește susținerea micilor antreprenori, iar asta se regăsește în proiectul de dezvoltare a activității economice prin prisma persoanei fizice.

Având în vedere faptul că, în data de 01.01.2017 au intrat în vigoare modificările ce țin de activitate economică a persoanei fizice https://jsa.md/2017/01/04/proiect-spre-dezbateri-publice-dezvoltarea-activatii-economice-prin-prisma-persoanei-fizice-realitatetransparenta-sau-nesustinerea-activtatilor-economice/.

Nu trebuie să uităm și de faptul că la 24 februarie 2017 a fost publicat Regulamentul Consiliului Consultativ al întreprinderilor mici și mijolcii care va contribui la sporirea gradului de transparenţă a deciziilor administraţiei publice, asigurând informarea, consultarea şi participarea activă a reprezentanţilor patronatelor, sindicatelor, organizaţiilor neguvernamentale şi a întreprinzătorilor la luarea deciziilor administrative şi în procesul de elaborare a proiectelor de acte legislative şi normative din domeniu. Misiunea Consiliului constă în analiza competitivităţii dezvoltării sectorului întreprinderilor mici şi mijlocii, dezvoltarea competenţelor şi spiritului antreprenorial, precum şi înaintarea recomandărilor de îmbunătăţire a mediului de dezvoltare a întreprinderilor mici şi mijlocii. Consiliul constituie o platformă pentru dezbaterea situaţiei sectorului întreprinderilor mici şi mijlocii şi politicilor de susţinere a acestuia.

  1. Aspectul financiar/suportul financiar. Aspectul financiar are o importanță deosebită, cât de mic nu ar trebuie să fie bugetul tău, oricum ai nevoie de un buget, fie acesta de 1000 de lei sau de 100.000 de lei, oricum ai nevoie de susținere financiară. Aspectul financiar este foarte greu de gestionat din mai multe puncte de vedere, în primul rând nu poți gestiona când nu ai ce gestiona, în al doilea rând când nu ai mijloace financiare personale, e greu să gestionezi banii împrumutați, dar cu toate astea statul asigură dezvoltarea afacerii prin multiple metode, granturi, credite etc. Bineînțeles în funcție de ideea ta, poți să înțelegi mai bine de ce ai nevoie, fie credit, fie grant, fie alt mijloc de susținere financiară. Cert este faptul că instituția de bază care are susținere din partea statului este odimm.md (https://odimm.md/)

***Material realizat în parteneriat cu Centrul de Analiză, Cercetare și Consultanță Juridică JUSTSTUDIUMANIMA (www.jsa.md)

 

 

 

Top