11 IANUARIE – Ziua Mondială a cuvântului magic “MULȚUMESC”

multumesc.jpg

11 ianuarie, poate numită fi cea mai politicoasă zi a anului – azi este marcată Ziua internaţională a “mulţumesc”-ului (International Thank You Day). Cuvintele de mulţumire au calităţi magice – cu ajutorul lor oamenii se bucură unul pe altul, îşi exprimă atenţia şi transmit emoţii pozitive – fără de care viaţa noastră ar fi fost tristă şi sărăcăcioasă.

În multe ghiduri pentru turişti se menţionează: că cuvântul „mulţumesc”, chiar dacă e rostit cu accent în limba ţării de aflare, sporeşte calitatea deservirii şi contribuie la o odihnă cât mai agreabilă şi liniştită. Cuvântul rus “spasibo”, a apărut în sec. XVI, din două cuvinte “spasi Bog” (Domnul să te păzească). Curios fapt, că rădăcina analogului englez – Thank you – de asemenea, are o semnficiaţie mai profundă decât o simplă mulţumire. Aceasta ne demonstrează, că lexemul “mulţumesc” rostit în toate limbile lumii, a avut şi are o importanţă majoră în cultura oricărui popor.

Psihologii susţin, că lexemele de mulţumire – sunt “mângâieri verbale”. Important, e ca aceste cuvinte de mulţumire, să fie sincere.

MULŢUMESC…Un cuvânt care pentru mulţi încă nu s-a inventat. Un cuvânt care spune multe despre cel ce îl rosteşte. Învaţă şi tu să spui MULŢUMESC atunci când trebuie, şi cui trebuie, e un semn de respect şi bună creştere. S-ar putea ca a doua oară să nu mai primeşti, să nu mai fii ajutat. Mulţumește pentru orice primeşti, pentru tot ceea ce primeşti!

E simplu şi uşor şi nici nu îţi ia mult! Dacă nu ai făcut-o până acum, începe de astăzi să mulţumeşti!

 

Top