Prin Europa pe… două roți. Penultima destinație: R. Moldova! Proiect INEDIT în care pariticipă 10 cicliști din Ucraina

53.jpg

În Europa, pe biciclete. Vorbim despre mai mulți tineri ucraineni care s-au pornit să străbată Europa pe două roți. Și asta pentru a sensibiliza comunitatea internațională. Cei zece tineri din Ucraina vor să le vorbească europenilor despre ororile conflictul armat din Estul Ucrainei. După câteva mii de kilometri parcurși, cicliștii au ajuns și în Republica Moldova.

Cursa de biciclete – Ucrainenii în Europa – a început la mijlocul lunii mai. Cicliștii au pedalat, deja, 11 mii de kilometri prin 16 țări europene. Traseul are punct final orașul Odessa, pe 24 august. Atunci când este marcata Ziua Independenței Ucrainei. Cei 10 tineri vor să susțină în așa mod victimele războiului din Donbas și să atragă atenția comunității europene asupra problemelor lor.

1 2

CONSTANTIN STREMCIUC, ciclist

Vrem să atragem atenția asupra Ucrainei, s-o facem mult mai cunoscută, să povestim despre ultimele evenimente care au loc în Ucraina, cum ar fi Maidanul și războiul.

VASILE PIDGHIRNÂI, ciclist

În cursa noastră sunt și veterani ai războiului. Ei le povestesc europenilor, dar și celor din diaspora ce se întâmplă în Ucraina. În plus, avem întâlniri cu jurnaliștii, cu reprezentanții ambasadelor și cu primarii orașelor cărora le povestim despre Ucraina.

3 4

Tinerii spun că Ucraina a pierdut războiul informațional în fața Federației Ruse, iar Europa privește conflictul armat din Donbas prin ochii subiectivi ai presei.

ALEXANDRU CIMBRINIUC, ciclist

Toate știrile despre Ucraina acum sunt mai mult negative decât pozitive. Cu ajutorul bicicletelor și a unei scop atât de măreț cum este distanța de 11 mii de km, vrem să demonstrăm că ucrainenii sunt un popor european, care știe să câștige.

5 6

Organizația Natiunilor Unite susține că de la izbucnirea conflictului armat, în 2014, peste 5 mii de ucrainiei s-au refugiat în Republica Moldova.

Liviu Damian // MOLDOVA 9

 

Top