Constantin Bejenaru – boxerul care împarte pumni “inteligent”

Picture301.png

Picture301Boxul nu e o simplă aruncare de pumni în stânga și-n dreapta, boxul e un sport inteligent. De asta ne-a convins sportivul Constantin Bejenaru, moldoveanul care face senzație în Statele Unite ale Americii. Într-un interviu acordat, în exclusivitate, portalului moldova9.com, Constantin ne dezvăluie DE CE la cele mai importante competiții reprezintă ROMÂNIA, dar nu REPUBLICA MOLDOVA și cum e să fii mereu
ÎNVINGĂTOR.

M 9: Ce înseamnă boxul pentru tine: un gen de sport sau un stil de viață ?

C.B.: Boxul a devenit pentru mine un stil de viață, cu el mi-am petrecut copilăria, boxul e și acum meseria mea.

M 9: Cum a început toată istoria boxului pentru tine ?

C.B.: Locuind la circa 100 de metri de școala sportivă din orașul Ungheni, dar și faptul că tata fiind prieten cu antrenorul de box a hotărât să mă aduca la sală ca să vadă dacă mi-ar place acest gen de sport.

În acele timpuri erau în mare vogă meciurileli Mike Tyson, idolul meu. La început ca și orice copil a fost o joacă, dar mai târziu când am început să particip la competiții a început să îmi placă și mai mult, chiar dacă la primele meciuri nu am fost învingător, dar asta m-a făcut să muncesc de sute de ori mai mult și încet rezultatele au apărut.

M 9:  Dacă ai lua-o de la capăt tot box ai face sau te-ai apuca de alt gen de sport ?

C.B.: Da, sigur tot box aș face. Boxul m-a format, boxul m-a educat. Boxul este un sport foarte complex, trebuie să fii într-un echilibru perfect între forță, viteză, abilitate, mișcare, viteza de gândire și execuție, pregătire psihologică. În acest fel, am fost nevoit să-mi îmbunătățesc aceste calități pentru a fi mai bun și mai competitiv. Boxul nu este o bătăie așa cum multți îl concep, boxul este o luptă inteligentă, căci așa a și s-a format boxul modern în secolul XIX în Marea Britanie și era practicat doar de nobili. Datorită boxului am avut ocazia să vizitez multe țări, să cunosc multe persoane și să imi fac mulți prieteni, dar și să obțin unele facilități.

M 9:      De ce reprezinți România la competiții internaționale, dar nu Republica Moldova ?

C.B.: În anul 2002, când am absolvit Liceul Sportiv din Chișinău doream să îmi continui cariera de sportiv, dar ținând cont de situația în care se afla sportul moldovenesc la acea vreme în care ca sportiv trebuia sa îmi achit deplasările la toate competițiile locale, cât și internaționale care costau destul de mult și din cauza căreia nu am putut participa la unele campionate europene și mondiale. La începutul lui 2002, la un turneu am avut ocazia să boxez cu campionul european care era din România și pe care l-am învins decisive. După această victorie categorică a venit și propunerea să boxez pentru România. Și atunci aveam de ales ori ramân în Republica Moldova și îmi termin cariera de sportiv ori accept propunera de a pleca în România. Acum boxez la profesioniști și aici nu ești obligat să reprezinți doar o țara, de aceea la meci intru atât cu steagul României, dar al Republicii Moldova.

M 9:      Cât timp petreci în sala de antrenament ?

C.B.: În funcție de etapa de pregătire, de timpul rămas până la meci, dar în general cam 5-6 ore zilnic.

M 9:      Înainte de a urca în ring, ai vreun ritual ?

C.B.: Nu sunt o persoana superstițioasă. Nu am niciun ritual pentru că acestea îți sustrag atenția și concentratrea de la ceea ce trebuie să faci în ring.

M 9:      Care sunt utlimele tale performanțe în box ?

C.B.: Până acum am disputat 10 meciuri la profesioniști, la toate fiind învingător.

M 9:      Care sunt următoarele tale competiții pentru care te antrenezi ?

C.B.: Următorul meu meci îl voi disputa pe data de 15 aprilie la Turning Stone Resort Casino din Verona, statul New York. Aici îl voi avea ca oponent pe rusul Alexey Zubov.

M 9:  Ce te aștepți de la fiecare meci la care participi ?

C.B.: Mă pregătesc serios pentru fiecare meci și intru în ring ca să fiu învingător.

M 9:  Cum poate fi convins un tânăr de azi să practice orice gen de sport ?

C.B.: Da, în ziua de azi e greu să conving un copil să facă sport mai ales dacă are la îndemâna computerul și diferite jocuri video. Cred că mult depinde de educația care o primește de la părinți, trebuie îndrumat și cointeresat față de sport, chiar dacă nu pentru performanță, măcar pentru un mod sănătos de viață.

M 9: Îți mulțumesc pentru interviul acordat.

C.B.: Plăcerea e de partea mea!

AUTOR: Răzvan Dumitrescu, reporter MOLDOVA 9

Top