Venim să încingem atmosfera la Festivalul vinului moldovenesc „Polobocul de Aur”

Image1.png

Pe 14 și 20 februarie, la Toronto și, respectiv, Montreal vor avea loc două concerte de excepție. Moldovenii din Canada sunt invitați cu drag să se adune om cu om și să vină să asculte muzică-de-acasă, să lege hore și să încingă sârbe voioase alături de Adrian Ursu și Maria Iliuț, programele cărora, deși diferite vor aduce multă bucurie și vor încălzi inimile tuturor celor cărora le este dor de mama, de tata, de frați și de surori, de casă, de limba română. Înainte de concert am reușit să vorbim cu Adrian Ursu. Chiar dacă e foarte prins în febra repetițiilor, Adrian a acceptat să dezlege puțin pentru noi taina programului, ne-a povestit despre micuța Maria-Andreea și șotiile ei și a venit și cu un îndemn prețios pentru toți cititorii Moldova 9.
Pe toate, vă îndemnăm să le găsiți în interviul ce urmează.

12743969_921161758005021_1016398507660023424_n

M9Dragă Adrian, tu participi la Gala Vedetelor de Dragobete, pe 14 februarie la Toronto și pe 20 la Montreal alături de frumoasa și talentata Maria Iliuț. Cum te pregătești pentru aceste concerte și la ce ar trebui/ai vrea să se aștepte fanii tăi?

Adrian Ursu: În primul rând, așteptăm cu nerăbdare și emoții mari aceste concerte. Demult mi-am dorit să ajung pe continentul american, dar nici măcar n-am intuit că prima călătorie va fi în cadrul unui concert. Prin urmare, pentru mine să vin să cânt concetățenilor noștri care sunt departe de țară este de două ori mai plăcut.

Mă pregătesc selectând cele mai vesele, mai cunoscute și mai frumoase melodii. Am înțeles un lucru foarte important în ce privește concertele din diasporă: nu este important să cânți cele mai noi melodii, sau, spre exemplu, melodia pe care ai lansat-o acum o săptămână, pentru că, probabil, și melodia pe care ai lansat-o acum un an poate fi absolut nouă pentru cineva. Voi cânta și melodii de muzică populară și de muzică ușoară pentru că asta am cântat dintotdeauna, asta îmi place să cânt și intuiesc că și publicului îi este dor de melodiile pe care le cântau ei, părințiilor și, de ce nu, chiar și bunicii lor. Sperăm că publicul, va cânta împreună cu noi.

M9: Semn bun, biletele pentru concerte au dispărut cât ai zice „pește”. Prin ce se deosebesc concertele de anul acesta de concertele care știu că sunt organizate și în alți ani de către comunitatea moldovenilor din Canada?

Adrian Ursu: Ne bucurăm că biletele pentru concertul din Toronto, s-au vândut în timp record (!) 24 ore. Presupun că asta se datorează în primul rând faptului că evenimentul a ajuns la ediția aniversară de 10 ani, și are deja spectatori și participanți fideli. Noi venim să suplinim și să încingem atmosfera în cadrul Festivalul Vinului Moldovenesc „Polobocul de Aur”.

Ambele spectacole, de la Toronto și Montreal vor fi concerte extinse, cu posibilitatea de a și dansa în ritmurile muzicii noastre. Și eu și Maria Iliuț avem program-muzical diferit, ceea ce este foarte bine pentru public. Doamna Iliuț are un stil fermecător, aparte, unul de acolo din zona Bucovinei, de la Cernăuți, are o voce inconfundabilă și cred că publicului îi va fi foarte interesant.

M9: Despre familie vorbind, în octombrie, acum 3 ani ai devenit tăticul unei fetițe, Maria-Andreea. Ce a însemnat pentru tine nașterea prințesei, așa cum nu eziți să o numești tu des? Și cum s-a schimbat de atunci până acum viața ta?

Adrian Ursu: S-au schimbat multe… mai întâi de toate, pe lângă soție și părinți, a apărut o ființă tare dragă și scumpă, Maria-Andreea, cea care a dat mai mult sens vieții mele și care ne umple de bucurie. Țin foarte mult la ea, o iubesc și mă străduiesc să-mi fac mai mult timp pentru familie. Petrecem și ne distrăm acasă. Chiar acum, spre exemplu, când ofer acest interviu, noi suntem în studiou unde ea se joacă, iar eu lucrez.

Totodată, am început să am o atitudine mai specială față de mame și față de copii. Față de mame pentru că îmi dau seama ce muncă enormă și eforturi depun mamele și de câtă dragoste și atenție are nevoie un copil. Un alt lucru esențial s-a schimbat: nu mai sunt doar eu, eu-interpretul, artistul, persoana Adrian Ursu, ci este alături familia mea, fetița, soția care ocupă un loc foarte important în viața mea și, tot ce fac acum este pentru ca să îmi văd familia fericită și zâmbind mereu.

M9: Suntem curioși, spune-ne câteva lucruri interesante despre Maria-Andreea și modul în care petreceți timpul împreună.

Adrian Ursu: Păi, de exemplu, înainte Maria-Andreea nu acorda atenție microfoanelor. De la o vreme încoace însă, ea a început să le ia în mână și să cânte. Am mai spus-o totuși că scopul meu nu este să fac din copilul meu artist, dar dacă o să aibă talent în muzică, eu o să fiu bucuros să o ajut, să o susțin, să o îndemn, să-i dau sfaturi pentru că în acest domeniu mă pricep. Desigur, dacă ei o să-i placă alt domeniu, pe acela-l vom alege. Mai și gătim; ei îi place să gătească plăcinte de care, sigur, se ocupă după aceea soția, care gătește, apropo, foarte gustos.

M9: Care sunt 3 cele mai importante lucruri pe care (ai vrea să) i le transmiți micuței?

Adrian Ursu: Aș vrea să fie un om bun. Și eu și soția învățăm zi de zi să fim mai buni în ceea ce facem, spunem, gândim… pentru că așa trebuie, trebuie să muncim asupra noastră, dacă vrem ca și copilul să ia tot ce e mai bun. O vom învăța să nu fie indiferentă, să știe că sunt oameni mai triști care au nevoie de ajutor și care trebuie să fie susținuți. În același timp, din păcate, ea trebuie să știe că nu toată lumea este bună, că este și lume invidioasă, lume rea. Ne dorim să crească o fată inteligentă, descurcăreață.

M9: Revenind la carieră. Un om de artă are nevoie de un mediu favorabil pentru a se manifesta plenar și a se simți împlinit, apreciat. Continuă Republica Moldova să fie un astfel de mediu pentru tine, luând în considerație situația socială, politică, economică în care se află?

Adrian Ursu: Hmm.. bună întrebare. Eu pot să spun că mă consider cumva fericit că în Republica Moldova activez în domeniul care îmi place, îmi aduce satisfacție pe plan moral, spiritual și, reușesc să mai și câștig. Nu să câștig atât de mult ca artiștii de peste hotare (nici nu se poate compara) dar oricum, dacă ești un interpret solicitat, îți poți întreține familia, îți permiți să reinvestești, de altfel, lucru foarte important pentru a te menține. Sigur că sunt vise și proiecte pe care aș vrea să le realizez, dar este foarte complicat. Spre exemplu, eu mi-aș dori în fiecare an, în preajma sărbătorilor de iarnă, să am un concert mare sau chiar două la care să vină publicul căruia îi plac melodiile mele. Dar, din punct de vedere financiar asta este foarte costisitor. Investițiile într-un concert bun constituie dublul venitului pe care îl poți încasa din biletele realizate. Deci, un interpret în Republica Moldova când își face o seară de creație, un concert solo unde e nevoie de foarte multă muncă și o echipă mare de profesioniști, trebuie să investească banii proprii.

Mai sunt și unele idei de videoclip care necesită investiții atât de mari, încât se cer a fi făcute nu doar pentru Republica Moldova.

M9: Ai avut vreodată gândul plecării din țară?

Adrian Ursu: Nu pot să spun că m-am gândit vreodată să plec definitiv, și asta pentru că mă simt bine acasă, iar sută la sută (ca) acasă nu te poți simți nicăieri în altă parte. Nu m-am gândit să plec pentru că aici îmi sunt familia, părinții, iar când spun familia am în vedere că tot aici îmi e și publicul, spectatorii, respectiv, un alt motiv care mă determină să nu plec. În altă parte ar trebuie să reiau totul de la zero. Știu că se spune că trebuie să fii gata să iei totul de la început, dar eu o să mă străduiesc să fiu destul de pragmatic și calculat în acest sens. Deocamdată, e posibil și am pentru cine cânta aici, acasă. Ce mă bucură este că acum concetățenii noștri sunt practic peste tot în lume și datorită lor, noi, interpreții din Moldova venim cu mare drag și le cântăm în turneele noastre.

M9: Care este mesajul pe care vrei să îl transmiți oamenilor care îți ascultă muzica, te iubesc și te așteaptă în Canada?

Adrian Ursu: Pentru cei care sunt în Canada, mesajul meu este următorul: indiferent cât de greu ar fi în Republica Moldova și cât de bună sau rea ar fi situația social-politică și economică, să nu obosească și să nu se jeneze să se mândrească sincer cu oamenii din Republica Moldova, cu părinții, bunicii și strămoșii lor, cu muzica și folclorul nostru bogat.

Mai avem și acest cuvânt, „dor” care știm că nu are echivalent în nicio altă limbă. Să păstreze așadar acest dor, care să nu fie însă unul venit din jale sau tristețe, ci să fie un dor care să-i aducă măcar uneori acasă, în Republica Moldova sau, dacă casa lor este în altă parte, în Canada, atunci, atunci acest dor de Moldova să-i facă să promoveze, să transmită copiilor lor, comunității, lumii întregi valorile noastre și tot ce avem noi mai frumos: muzică, bucate tradiționale gustoase, vin bun, dansuri populare și costume naționale foarte frumoase. În general noi avem multe lucruri cu care ne putem mândri, trebuie să știm doar cum să le promovăm. Și să nu așteptăm ca acest lucru să îl facă doar vreun minister sau agenție a turismului, ci să povestim noi înșine cum este Republica Moldova și cum sunt oamenii de acolo, făcând tot ce ne stă în puteri!

Iulia Brad, Varșovia

 

Top