DECLARAȚIE: FĂRĂ O COMUNITATE DE AFACERI SOLIDĂ, ȚARA VA STAGNA

110.jpg

Campania de informare națională privind Zona de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană (ZLSAC), în plină desfășurare. Grupul țintă de beneficiari ai campaniei include funcționarii direcțiilor agricole raionale, reprezentanții asociațiilor de business din cele 32 de raioane ale țării, ai organizațiilor neguvernamentale cu profil agricol, angajații instituţiilor din subordinea ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare, anunță viitorul.org.

Agenda atelierelor de lucru include subiecte de interes major pentru participanți, printre care prioritățile ZLSAC pentru Republica Moldova, costurile, beneficiile și avantajele acordului, agricultura și dezvoltarea rurală, achizițiile publice, măsurile sanitare și fitosanitare, cerințe față de producere și comerț, certificare, provocările ZLSAC și asistența financiară din partea UE. În cadrul seminarelor, participanții sunt asigurați cu materiale informative, elaborate de IDIS ”Viitorul”, Ministerul Economiei, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, alți parteneri. Până în prezent, au fost organizate ateliere de lucru în raioanele Cantemir, Comrat, Strășeni, Căușeni, Ialoveni, Teleneşti, Soroca, Donduşeni, Criuleni, Călăraşi, Hâncești, Râșcani, Leova, Rezina, Nisporeni, Ciadâr Lunga. La atelierele de lucru, organizate de IDIS ”Viitorul” au participat peste 500 de participanți.

Ion Sula, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare a precizat că ministerul susține și apreciază această inițiativă. ”Informarea agricultorilor este importantă pentru noi și constituie un element cheie în valorificarea beneficiilor pe care le oferă Zona de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană. La fel, este necesar un transfer de experiențe pozitive pentru agricultori din statele care au înregistrat rezultate notabile în modernizarea agriculturii și dezvoltarea rurală”.

Reprezentanții autorităților publice locale au fost deschiși, încurajând organizarea seminariilor în localități. ”Cu IDIS ”Viitorul” avem relații de cooperare de durată în diferite domenii-economic, social, administrație publică, etc. Și acestea sunt apreciate mult în Ialoveni. În cadrul acestui atelier de lucru, agricultorii din raion, dar și funcționarii publici sunt informați de colegii noștri de la IDIS privind modul practic în care poate fi accesată piața europeană. Și acest moment este foarte însemnat, în contextul importanței ramurii agricole și avantajelor economice ale parcursului european pe care trebuie să le valorificăm”, a precizat Anatolie Dimitriu, Președintele raionului Ialoveni.

”Seminarul a avut loc în toiul campaniei de recoltare a cerealelor. Chiar și în aceste condiții, interesul participanților față de subiectele abordate a fost mare. S-a discutat despre prevederile ZLSAC, dar și despre reformele ce trebuie realizate în domeniul economic”, a menționat Ion Harghel, prim-vicepreședintele raionului Telenești.

Viorel Chivriga, coordonator de proiect la IDIS ”Viitorul” a apreciat prezența sporită și interesul participanților față de subiectele discutate la atelierele de lucru. ”S-a vorbit foarte mult despre comunicare, diseminarea informației, transfer de experiență și expertiză din UE. Aici, cu siguranță este necesar de schimbat lucrurile, deoarece există un gol, care trebuie eliminat într-o manieră profesionistă. Discuțiile nu au fost sterile, ci din contra, productive și interesante. Am fost flexibili cu participanții, de câte ori a fost nevoie. Au fost discutate probleme legate de intrarea pe piața UE, protejarea pieței interne, capacitățile instituționale ale instituțiilor de stat, APL, comunității de afaceri, achizițiile publice, concurență, protejarea sectoarelor economiei naționale, fiscalitate, investiții, suport financiar, etc. Mi-a plăcut foarte mult insistența participanților pe o tema mai delicată – climatul de afaceri în Moldova. Bravo lor, oamenii conștientizează că fără o comunitate de afaceri puternică, țara va stagna în continuare”.

Corina Gaibu, economist, IDIS Viitorul a subliniat că deși instruirile au fost organizate în perioada cea mai activă pentru fermieri și producătorii agricoli, ”aceștia au manifestat interes față de tema seminarelor și au rămas impresionați de oportunitățile oferite de Acordul de Asociere RM-UE. Unii din ei chiar au solicitat un curs mai larg de instruire pentru a fi informați în detalii despre exporturi. Iar funcționarii publici au mai solicitat materiale pentru a le distribui fermierilor care nu au putut participa la seminar”.

Integrarea Europeană este una din prioritățile Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale „Viitorul”. IDIS ”Viitorul” a elaborat numeroase studii cu tematica integrării europene. Împreună cu Institutul European Român (IER) a organizat traininguri cu participarea experților străini pentru negociatorii moldoveni a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. La fel, IDIS ”Viitorul” a organizat și a realizat o serie de campanii de informare și diseminare a informației privind Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană.

Menționăm că activitățile au loc în cadrul proiectului ”Civil Society. Dialog for Progress”, finanțat de UE. Proiectul este implementat de un consorțiu din nouă organizații. Consorțiul este condus de Konrad-Adenauer-Stiftung (KAS). În R. Moldova, activitățile sunt implementate de IDIS ”Viitorul”.

AUTOR: Răzvan Dumitrescu, reporter MOLDOVA 9

Top