ECONOMIA DIN R. MOLDOVA ÎȘI CONTINUĂ DECLINUL

25.jpg

Economia moldovenească își continuă declinulÎn iunie 2015, Indicele Compozit Anticipator, calculat lunar de Expert-Grup și care agreghează 6 indicatori macroeconomici de referință, a pierdut 1,6 puncte față de luna precedentă, și a constituit 87,8 puncte (o valoarea sub 100 indică recesiune).

Astfel, după o anumită stabilizare de la începutul anului curent, indicele reia tendința descendentă. Aceasta sugerează înrăutățirea perspectivelor imediate pentru economia națională, asociate cu constrângerile externe (criza economică din Rusia și Ucraina, restricțiile comerciale rusești, criza de securitate din Ucraina, recuperarea lentă a economiilor UE) și interne (volatilitatea politică, criza bancară și restricționarea politicii monetare și bugetare).

Cererea externă și cea internă sunt în scădere. În iunie 2015, volumul total al exporturilor de mărfuri a diminuat cu 19% f-a-p, fiind determinat în mare parte de scăderea exporturilor spre CSI (preponderent, Rusia și Ucraina) cu 23% f-a-p, dar și spre altă țări (preponderent, Turcia), cu 26% f-a-p.

În același timp, este important de menționat că exporturile spre UE sunt în creștere pentru a treia lună consecutiv, iar rata accelerează treptat (+0,4% în Apr:15, +1,1% în Mai:15 și +2,7% în Iun, f-a-p), fapt ce ar putea releva efectele AA/ZLSAC cu UE. Consumul intern a fost afectat și de remiteri, care, în iun:15, au rămas pe pantă pronunțat negativă (-29% f-a-p), în special în cazul celor din Federația Rusă (cu 26% au scăzut transferurile în RUB și cu 18% – transferurile în USD), care reprezintă circa 52% din totalul transferurilor, susțin analiștii de la “EXPERT-GRUP”.

AUTOR: Răzvan Dumitrescu, reporter MOLDOVA 9

Top